Belföld

A magyarok döntő többsége szerint 2022 pocsék év volt – vezetjük a nemzetközi rangsort

rtl.hurtl.hu

2022. december 15. 11:37

A magyarok 87 százaléka élte meg a legrosszabbul 2022-es évet – derült ki egy nemzetközi felmérésből. 2023-tól azonban a többség csupa jót vár.

Az Ipsos nemzetközi mérése alapján a vizsgált 36 ország lakosságának fele (56 százalék) rossz évként jellemzi 2022-t saját maga és családja számára, háromnegyedük (73 százalék) pedig az országa szemszögéből is. Az első kérdésben 36-ból 32 országban, a másodikban pedig 28 országban vannak többségben az évet rosszra értékelő polgárok.

A magyar pedig Európa- és világszinten is a leginkább borúlátó nemzetek közé tartozik.

2022 rossz év volt számomra és a családom számára.

Ezzel a kijelentéssel a magyarok 87 százaléka egyetértett, 13 százalék azonban nem. A magyarok ezzel a briteket is minimálisan megelőzve az élen állnak. Az Egyesült Királyságban a megkérdezettek kerekítve ugyanolyan arányban értékelték negatívan az elmúlt közel egy évet.

A magyarok 87 százaléka szerint 2022 rossz év volt
Fotó: Ipsos

 

Ugyanakkor a jövő évvel kapcsolatban már Magyarországon is többen vannak a bizakodók, mint a pesszimisták: 69 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy 2023 jobb év lesz számára és a családja számára, mint az idei – ami a vizsgált országok között nem rossz eredmény (a globális átlag 65 százalék).

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok legfőbb gondját a fizetéseknél nagyobb mértékben emelkedő árak jelentik, 86 százalék tart ettől (szemben a szintén nem alacsony 79 százalékos globális átlaggal), ami 9 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti méréshez képest. A világ nagy tőzsdéinek összeomlásától azonban a legkevésbé a magyar lakosság fél (33 százalék a globális átlagot jelentős 50 százalék ellenében).

A kutatás szerint a pesszimizmus az élet minden területére kihat. A globális közvélemény szerint a világot fenyegető veszélyek közül szinte mindegyiknek megnőtt az esélye egy év alatt. 

Enyhe relatív többségbe kerültek, akik szerint atomfegyverek használatára kerülhet sor 2023-ban (14 százalékpont növekedés), de egy aszteroida becsapódására vagy a földönkívüliek látogatására is növekvő esélyt látnak a világ polgárai (6 és 4 százalékpont növekedés).

Jó hír viszont, hogy a magyarok hisznek legkevésbé az efféle kimenetekben. Velünk ellentétben Malajzia, India és Indonézia kifejezett affinitást mutat az összeesküvés-elméletekre. Az utóbbi országok lakosságának mintegy fele tartja valószínűnek a kozmikus becsapódást, az alienek eljövetelét vagy például azt, hogy a Skynethez hasonló mesterséges intelligencia átveszi az irányítást az emberiség felett az új évben.

Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI

 

#Belföld#ipsos#felmérés#2022#év

Címlapról ajánljuk