Életmód

Megmérték a globális boldogságot, Magyarországon minden második ember boldogtalan

rtl.hurtl.hu

2023. március 14. 18:07

De a dél-koreaiakat és a lengyeleket azért megelőzzük. 

Dübörög az életelégedettség Latin-Amerikában, de több nyugati országban csökken: miközben az emberek kapcsolatokra törekednek, a kapcsolataik jövőjét illetően már pesszimisták, írja az Ipsos, amely ezúttal azt mérte fel, mennyire boldogok az emberek a világ országaiban. 

A vizsgált 32 országban közel háromból négy felnőtt (73 százalék) mondja magát boldognak (de tíz évvel ezelőtt például ez a szám 77 százalék volt). A megkérdezett országok közül Kínában (91 százalék), Szaúd-Arábiában (86 százalék) és Hollandiában (85 százalék) a legmagasabb a boldog polgárok aránya, 

a legkisebb boldogsági szintről pedig a magyar, a dél-koreai és a lengyel válaszadók számoltak be . 

A közepes jövedelmű országokban (a Világbank meghatározása szerint) a boldogság nagyobb mértékben nőtt, mint a magas jövedelmű országokban. A közepes jövedelmű országok átlagos boldogságszintje először haladta meg a magas jövedelmű országokét, amióta az Ipsos 2011-ben elkezdte nyomon követni őket.


Az emberek az életük valamennyi aspektusa közül általában a kapcsolataikkal – a gyermekeikkel, házastársukkal, rokonaikkal, barátaikkal, munkatársaikkal és a természettel –, valamint a tudással kapcsolatos területekkel, például az iskolai végzettségükkel és az információhoz való hozzáférésükkel a legelégedettebbek. Globális átlagban az emberek az országuk gazdasági, politikai vagy társadalmi helyzetével, saját pénzügyeikkel, szerelmi vagy szexuális életükkel, valamint fizikai aktivitásukkal a legkevésbé elégedettek.

A felmérés szerint az emberek leginkább akkor mondják magukat boldognak, ha 

  • úgy érzik, van értelme az életüknek és irányítani tudják azt,
  • úgy érzik, hogy megbecsülik őket,
  • és/vagy elégedettek a mentális és anyagi jólétükkel. 

Nagyobb valószínűséggel érzik magukat boldognak 

  • a házasok,
  • a jobb anyagi körülmények közt élők
  • és az iskolázottak.

A tanulmányból kiderült, hogy sok embernek nincs támogató rendszere. Világszerte csak 72 százalékuknak vannak barátaik vagy rokonaik, akikhez segítségért fordulhatnak, ezen belül Japánban, Brazíliában és Dél-Koreában kevesebb mint kétharmaduknak, és általában az alacsonyabb jövedelműek körében. Tízből négyen állítják, hogy a közelmúltban megrázó eseményt éltek át.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#ipsos#felmérés#boldogság#kutatás#boldogtalanság

Címlapról ajánljuk