Belföld

Felmérés: a magyarok szerint Orbán Viktor miatt nem kapunk uniós forrásokat

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 8:36

A magyarok majdnem fele szerint sokkal jobb lenne Magyarország viszonya az Európai Unióval, ha nem Orbán Viktor lenne a kormányfő. Ellenkező véleményen jóval kevesebben vannak. 

A magyaroknak kevesebb, mint egyharmada gondolja úgy, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő „végre kiáll a magyar érdekekért” az Európai Unióval szemben, és Magyarország hátrébb tartana, ha nem ő lenne a miniszterelnök – derült ki az IDEA Intézet kutatásából, amiről kedden számolt be a 24.hu. 

A nyár végén készített felmérés eredményei szerint relatív többségben vannak, akik szerint jobb lenne Magyarország és az Európai Unió viszonya, ha más lenne a kormányfő.

A kutatás adatai szerint a magyarok 47 százaléka szerint „sokkal jobb” lenne Magyarország viszonya az Európai Unióval, és „előbbre tartanánk”, ha más lenne a kormányfő, mert „Orbán politikája nem kapunk uniós forrásokat”.

12 százalék szerint a kérdés független a személyétől, és nélküle is „ugyanitt tartanánk”, míg másik 12 százalék nem tudott, vagy nem akart véleményt mondani a kérdésről.

Bomlasztó

A felmérés eredményei szerint a magyarok 36 százaléka „bomlasztó” Orbán magatartása az EU-val szemben, 20 százalék szerint „realista”, és 15 százalék szerint konfliktuskereső. Barátinak mindössze egy százaléka tartja, együttműködőnek pedig négy százalék – írta a 24.hu.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2021. június 25-én, az első napi tanácskozás végén. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Aris Oikonomou

 

#Belföld#orbán viktor#felmérés#közvélemény-kutatás#uniós források#európai unió

Címlapról ajánljuk