Belföld

Átlagosan 83 ezer forintot költenek ajándékokra a magyarok

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 6:40

Még a kormánypárti szavazók 44 százaléka is úgy véli, szerényebb lesz az idei karácsony.

Idén átlagosan 83 ezer forintot költöttek a magyarok ajándékokra – derül ki a Publicus Intézet kutatásából, amelyet a Népszava ismertetett.

Arra a kérdésre, hogy a korábbiakhoz képest jobb, rosszabb, vagy ugyanolyan karácsonyra számítanak-e a megkérdezettek, 56 százalék a szerényebb választ jelölte meg, 42 százalék pedig az „ugyanolyan” kategóriát. 

Pártpreferencia alapján viszont ebben vannak eltérések; a Fidesz-KDNP szavazóinak 53 százaléka a korábbi évekhez hasonló időszakra számít, szerényebbre pedig 44 százalékuk. Az ellenzékiek között ez utóbbi arány már bő kétharmados (67 százalék). Minden kategóriában csak elenyésző, 2-3 százaléknyi azok aránya, akik „bőségesebb” ünnepre készülnek.

A Publicus kutatásából kiderül az is, hogy egy ember átlagosan 6 másikat lep meg valamivel.

Bár a karácsony szorosan összekapcsolódik az ajándékozás szokásával, a megkérdezettek 8 százaléka nem tart az árral és azt válaszolta, hogy egyáltalán nem ad senkinek semmit. 

Az ezerfős minta alapján 83 ezer forintra jött ki az az összeg, amelyet egy magyar ember tárgyakra, élményekre, vagy egyéb, pénzért vehető ajándékokra költ. Budapesten a legbőkezűbbek, vidéki városokban pedig a legtakarékosabbak a válaszadók, így a fővárosban 105 ezer forintra, míg a vidéki városokban 58 ezer forintra jött ki az átlag.

A válaszadók 88 százaléka otthon marad az ünnepekre, egy szűk réteg azonban útra kel: 8 százalékuk belföldi, 3 százalék pedig külföldi utazást tervez (volt, aki erre a kérdésre nem adott választ).

Nyitókép: Nagy Zoltán/MTVA

#Belföld#felmérés#publicus#ajándék#válság

Címlapról ajánljuk