Belföld

Kongatják a vészharangot, plusz emelést kérnek a nyugdíjas szervezetek

rtl.hurtl.hu

2022. december 12. 6:15

Karácsonyi ajándék lehet a kormány bejelentése a januári nyugdíjemelés mértékéről.

A Népszava cikke szerint karácsonyi ajándék lehet a kormány bejelentése a januári nyugdíjemelés mértékéről, mert a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése csak december 22-én jelenik meg, a kormány pedig vélhetően az ebben közölt várható infláció alapján mondja ki a számot.

A nyugdíjas szervezetek számításai szerint az emelés mértékének 15 százalékosnak kellene lennie. Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke a lapnak elmondta: ekkora emelés biztosítaná a nyugdíjak reálértékének megőrzését.

Hozzátette: a novemberben kifizetett nyugdíjkiegészítés, amivel együtt idén összesen 14 százalékkal emelték meg az ellátások összegét, csak augusztus végéig vette figyelembe a drágulás mértékét. Az ezt követően mért infláció alapján ugyanakkor a nyugdíjas szervezetek számítása szerint év végéig még az ellátások további 1-2 százalékos növekedésével kellene kalkulálni.

Az idei pénzromlás pontos mértéket csak február elején hozza nyilvánosságra a KSH, a januári, 2023-ra szóló emelést pedig ehhez az idei, teljes évre érvényes mértékben növelt nyugdíjhoz kellene visszamenőleg igazítani. 

Vagyis azt akarják elérni, hogy februárban kapják meg pluszban az idei teljes évre a plusz 1-2 százalékot, illetve ezzel növeljék szintén visszamenőleg a januári emelés mértékét is.

A múlt héten megjelent KSH adatok szerint az év első 11 hónapjában átlagosan 14,1 százalékos drágulással szembesültek a nyugdíjasok, de ezen belül novemberben 25,1 százalékos volt a pénzromlás mértéke ennek a korosztálynak.

26 éves csúcson van a magyar infláció, az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#nyugdíj#nyugdíjasok#infláció#nyugdíjemelés

Címlapról ajánljuk