Belföld

Drasztikusan csökkentették a parlamenti frakciók támogatását, az ellenzék szerint egypártrendszert épít a Fidesz

rtl.hurtl.hu

2022. december 12. 13:03

A törvényt még Kocsis Máté és Simicskó István javaslatára fogadták el.

Fel vannak háborodva az ellenzéki pártok, mert a kormány január 1-tól gyakorlatilag megfelezi a parlamenti frakciók támogatását (ez a képviselők javadalmazását nem érinti). A Népszava szerint ez elsősorban az amúgy is pénzszűkében lévő ellenzéki pártokat hozza nehéz helyzetbe. Az új szabályok értelmében az ellenzéki frakcióknak összesen 3 milliárd forinttal, a kormánypárti képviselőcsoportoknak 2 milliárddal kevesebb jut majd a mostani parlamenti ciklusban, azaz az összes ellenzéki pártnál jóval nagyobb létszámú kormánypárti frakcióktól kevesebb pénzt vonnak el.

  • A Demokratikus Koalíció havi 20 millió forint helyett kilencmilliót kap.
  • A Momentum, a Jobbik és az MSZP 18 millió helyett csak 7,6 milliót költhet.
  • A Párbeszéd 16 milliós havi bevétele 6 millióra, az LMP szintén 16 milliós kerete pedig 5,7 millióra apad.

A Momentum már korábban közölte, hogy újratervezik a képviselőcsoport költségvetését, és ők már júlus óta a 2023-as számokkal dolgoznak. Az MSZP a döntést „fideszes egypártrendszer megteremtésének sunyi és aljas módszerének” nevezte. Az LMP biztos abban, hogy az intézkedés pusztán arról szól, hogy a várható válság idején a Fidesz csökkentse az ellenzék mozgásterét.

A Párbeszéd úgy értékelt: „Meccs közben nem szokás változtatni a játékszabályokon, itt mégis megtörtént. Már nincs olyan eleme a Fidesz működésének, amely a legcsekélyebb mértékben is összhangban lenne a demokratikus berendezkedéssel és működéssel”

Nyitókép (illusztráció): Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#kormánypárt#parlament#frakció#támogatás#csökkenés

Címlapról ajánljuk