Belföld

Több százezer forintos telekadóval sújtják Pilisjászfalu lakóit

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 5:22

A falu lakóinak egy részénél sokkoló mértékben nőttek az adók.

Van, aki 17,5-szeres adónövekedést, más 700 ezer forintos telekadót számolt ki magának Pilisjászfalun, ahol az önkormányzat a napokban a telek- és építményadó emelésére kényszerült, írja a Telex.

A lap szerint a település polgármestere elmondta, hogy vannak, akik rosszul értelmezik az adórendeletet. A döntést meghozó képviselők egyike azt írta Facebookon: nekik is nehéz érzelmi állapotot eredményezett a felismerés, de muszáj volt ekkora mértékben emelni az adót, hogy minimálisan működni tudjon a falu.

A döntés értelmében az építményadó 158 forintról (négyzetméter/év) 230 forintra nő. A telekadó közművesített telkek esetén majdnem kétszeres (évi, négyzetméterenkénti 180 forintról 340 forintra), nem közművesített telkeknél háromszoros (évi, négyzetméterenkénti 90 forintról 220 forintra) mértékben emelkedik. Ez utóbbi váltotta ki a felháborodást a lakók körében.

Egy helyi lakos becslése szerint a mintegy 950 adófizetőből körülbelül 40 jár nagyon rosszul, akiknek több száz ezer forintot kell fizetniük olyan telkek után, amelyeknek nagy része nem is használható semmire.

Nyitókép: Google Maps

#Belföld#válság#adó#növelés#pilisjászfalu#polgármester#telek#építmény

Címlapról ajánljuk