Belföld

Lelkiismeret, nemzeti ügy, kordonok – döbbenetes képeken az oktatási tiltakozás

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 11:34

Egyházi intézmények is szolidaritásukat fejezték ki kirúgott kollégáikkal. Már 136 intézmény jelezte, hogy részt vesznek az országos akcióban.

Országszerte számos  oktatási intézményben szüntetik be a munkát a pedagógusok csütörtökön. A Tanárok a Tanárokért Facebook-posztja szerint csütörtök reggel 9 óráig 136 iskola diákjai jelezték, hogy részt vesznek a sztrájkban.


A Marczibányi téri Kodály iskola tanárai 52 fővel csatlakozunk az országos pedagógussztrájkhoz:


A Kempelen Farkas Gimnázium és a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai, diákjai és szülei közleményükben úgy fogalmaztak: „Közösen szólunk mindenkihez; pedagógusokhoz, szülőkhöz, diákokhoz, orvosokhoz, autószerelőkhöz, karmesterekhez, hírolvasókhoz, nővérekhez, köztisztasági alkalmazottakhoz, buszsofőrökhöz, bolti eladókhoz, informatikusokhoz, egyetemi hallgatókhoz, nyugdíjasokhoz, bankárokhoz, kamionosokhoz, vállalkozókhoz, takarítókhoz, ételfutárokhoz, rendőrökhöz, főszerkesztőkhöz, tankerületi vezetőkhöz: Itt az ideje, hogy közösen tegyünk valamit! Beszéljünk, változzunk és változtassunk közösen, mert az oktatás nemzeti ügy!”


Az újpesti Homoktövis iskolát a  szülők körbekordonozták, valamint különböző feliratokat helyeztek ki a kordonra:


A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium tantestületének tanárai is szolidaritásunkat fejezték ki az elbocsátott kollégákkal, 

akik lelkiismeretük szerint jártak el, amikor tiltakoztak a közoktatás ellehetetlenítése ellen.


„Hiába kérik, követelik a szakszervezetek, pedagógusok, szülők, diákok és a hozzájuk kapcsolódó szervezetek, nem indult el semmiféle párbeszéd az oktatás irányításáért felelős szervezetek és az érintettek között” – kezdi bejegyzését a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium. Arra is kitérnek, hogy az oktatás helyzetéért, és elsősorban tanítványaik, gyermekeik, az országuk jövőjéért érzett felelősségük tudatában követelik a Civil Közoktatási Platform munkacsoportja által megfogalmazott pontok teljesítését.


A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont tanárai lelkiismereti kötelességüknek tartják, hogy kiálljanak az utóbbi időben a véleményük felvállalása, tiltakozásuk miatt elbocsátott tanárok mellett, közleményüket itt olvashatja el:


A 444.hu cikke szerint Walter Luca gyógypedagógus az Újbudai Montágh Imre EGYMI óvodájában dolgozik, autista gyerekekből álló csoportja van, egyedül engedetlenkedett. Nem vette fel a munkát 8 és 10 óra között. Korábban, amikor az bejelentette az akciót, az intézményvezető a sztrájktörvényre hivatkozva az elégséges szolgáltatást követelte tőle, ami gyógypedagógusok esetén a foglalkozások 100 százaléka. Pont emiatt választotta az engedetlenséget.

Rengetegen vettek részt a Karinthy Frigyes Gimnázium ülősztrájkjában:


Nyitókép: Gábor Bálint / Facebook

#Belföld#oktatás#sztrájk#tiltakozás

Címlapról ajánljuk