Belföld

Nem nézi jó szemmel a katolikus egyház, hogy egyes egyházi iskolákban polgári engedetlenségre buzdítanak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 7. 18:27

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményben jogkövetésre szólít a budapesti Piarista Gimnázium polgári engedetlenségre buzdító levelére reagálva.

Közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) azután, hogy az elmúlt napokban több egyházi iskolából is jelezték: szolidaritást vállalnak az állami iskolák sztrájkjogért, jobb oktatási körülményekért, magasabb bérekért küzdő pedagógusaival, akik közül tizenhármat rúgtak ki az elmúlt hetekben a tankerületi vezetők.

Legutóbb december 5-én, hétfőn, a budapesti Piarista Gimnázium tanárai közül 18-an közös levélben álltak ki pedagógustársaik mellett, arra bíztatva a többi egyházi intézmény pedagógusait, hogy ne tartsák meg óráikat, csatlakozzanak a december 8-ra meghirdetett polgári engedetlenséghez:

 


A pedagógusok sztrájkjogának májusi ellehetetlenítése az oka annak, hogy valódi munkabeszüntetés az oktatásban csak polgári engedetlenség útján lehetséges. Legnagyobb tiszteletünket érdemlik azok a bátor kollégák, akik ezt eddig is vállalták. Szolidaritásunkat fejezzük ki mindazokkal, akiket az igazság miatti bátor kiállásukért retorzió ért.

– írták a piarista tanárok, a következőképp hivatkozva a Katolikus Egyház katekizmusára:

Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget – amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel – az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint az egyház felső vezetése a sajtóból értesült arról, hogy egyes egyházi iskolák tanárai polgári engedetlenségre hívnak. A közlemény közvetlenül nem ítéli el ezt a kezdeményezést, de a megfogalmazásból arra lehet következtetni, hogy nem értenek vele egyet. A közlemény erre utaló részei:

a munkavégzés megtagadása vagy felfüggesztése munkáltatóként is nehéz helyzetbe hozza az egyházi fenntartókat

mivel azok

felelősséggel tartoznak azon szülők felé, akik rájuk bízták gyermekeiket, illetve az állam felé is el kell számolniuk, hiszen teljesíteniük kell a köznevelési szerződésekben vállalt kötelezettségeiket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai tisztában vannak az oktatás és a pedagógusok jelenlegi nehéz helyzetével, azonban továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben, és bíznak abban

hogy kialakul egy olyan szakmai párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok szakmai szervezetei között, amely előreviszi az oktatás és nevelés ügyét és hosszú távú stabilitást biztosít annak.

Az MKPK reméli, hogy „a döntéshozók és a pedagógusok is mérlegelik ezt a helyzetet, és bölcs döntést hoznak”. Az MKPK elismeri, hogy az oktatás és a pedagógusok nehéz helyzetben vannak, azonban

ebben a légkörben is kiállunk vállalt hivatásuk és a jogkövető, felelős állampolgári magatartás mellett.


Nyitókép: Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke – Fotó: Krizsán Csaba/MTI

#Belföld#pedagógusok#pedagógussztrájk#Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Címlapról ajánljuk