Belföld

Nyert a PDSZ a bíróságon, vége lehet az ingyen túlóráknak

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 17:22

Fontos pert ünnepel a szakszervezet.

Régóta húzódó per végére került pont a Fővárosi Ítélőtábla előtt: a Pedagógusok Demokratikus Sakszervezetének jogásza által képviselt pedagógus ügyében olyan jogerős döntés született, amelynek köszönhetően a szakszervezet szerint megszűnhet a túlórákkal való visszaélések nagyobb része a közoktatásban – ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közölte az általa üzemeltetett Ne dolgozz ingyen! oldalon.

Nagy Erzsébet ügyvivő szerint a jogerős ítéletben a bíróság azt mondta ki, hogy a pedagógusnak elrendelhető munkavégzés – így az eseti helyettesítés – esetében is be kell tartani a Munka törvénykönyvének munkaidő-beosztásra, illetve munkaidő-nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseit. Ez azt jelenti, hogy a munkaidő-beosztást legalább egy héttel előre kell közölni, és azt az elrendelt munkavégzés előtt legfeljebb négy nappal lehet módosítani. 

Ha ezt a szabályt  a munkáltató nem tartja be, a munkavégzés munkaidő-beosztástól eltérő munkaidőnek, a Munka törvénykönyve alapján rendkívüli munkaidőnek minősül. Azt is megállapította az eljáró bíróság, hogy a pedagógusok esetében is rendkívüli munkaidőnek számít a rendes munkaidőt, így például a napi 8 órát meghaladó időtartamú munkavégzés. Ez azt jelenti, hogy ezt a pluszmunkát ki kell fizetni.

Munkanapokon a rendkívüli munkaidő idejére járó illetmény fölött az óradíj 50 százalékának megfelelő bérpótlék jár. Ha a többletmunkavégzés pihenőnapra – szombatra – esik, akkor a szombati munkavégzésre számított időarányos többletilletmény fölött 100 százalékos bérpótlék fizetendő – tette hozzá a szakszervezet.

A bírósági ítélet csak azokra vonatkozik, akik a perben felperesek voltak, ám a PDSZ szerint az ítéletet a pedagógusok hivatkozási alapul használhatják ahhoz, hogy követeljék a szakszervezet szerint jogtalanul ki nem fizetett pénzeket. 

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#pdsz#pedagógusok demokratikus szakszervezete#per#fővárosi ítélőtábla#ne dolgozz ingyen

Címlapról ajánljuk