Belföld

Új eljárásra kötelezték a titkosszolgálatot a Pegasus-ügyben

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 5:27

Az Alkotmányvédelmi Hivatal megtagadta, hogy az érintettek megismerjék a róluk készült az adatokat. 

Több Pegasus-megfigyelt is a bíróságon támadta meg az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) határozatát, amely megtagadta tőlük a hozzáférést az esetlegesen róluk kezelt megfigyelési adatokhoz. Végül új eljárásra utasították a titkosszolgálatot, mert a döntése nem volt szabályos – írta a hvg.hu.

Dercsényi Dávid – aki a HVG korábbi újságírójaként, a terrorizmussal vádolt Hasszán F.-ről írt cikkei miatt kerülhetett célkeresztbe – azt mondta: az AH mindennemű róla szóló adat megismerését megtagadta. Az őt és társait az adatkikérésnél is képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezt viszont a bíróságon támadta meg, és végül a bíróság megállapította, hogy nem az eljárási szabályoknak megfelelően hozott a titkosszolgálat elutasító határozatot, így 

új eljárást kell lefolytatni, vagyis ismét foglalkozni kell az adatok megismerésére vonatkozó kérelemmel.

A Pegasussal megfigyelt személy a róla szóló, az AH által kezelt minősített adathoz csak megismerési engedéllyel férhet hozzá, de a titoktartási kötelezettség miatt nem adhatja tovább, amihez hozzájut. Ezt a megismerési engedélyt viszont csak akkor kaphatja meg, ha biztos, hogy érintett, amit a hozzáférési kérelem megadása igazolna, de azt sem adták meg.

A TASZ jogásza szerint a bíróság azt kifogásolta, hogy az AH különösebb indoklás nélkül tagadta meg az engedélyeket, vagyis az elutasítás indoklásánál az eljárási szabályoknak nem tett maradéktalanul eleget. Így most újra döntenie kell a kérelemről az AH-nak, és ugyan elképzelhető, hogy ismét elutasítás lesz az eredmény, de egy részletes indoklást több eséllyel lehet bíróságon megtámadni.

A tavaly nyáron kirobbant Pegasus-ügyben a gyanú szerint újságírókat, ellenzéki politikusokat és vállalkozókat figyelt meg a kormány az izraeli Pegasus kémszoftverrel.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

#Belföld#pegasus-ügy#lehallgatás#megfigyelés#kémszoftver

Címlapról ajánljuk