Belföld

Ezekben az iskolákban kezdődik ma polgári engedetlenség

rtl.hurtl.hu

2022. december 1. 7:27

Így válaszolnak kollégáik kirúgására.

December 1-jén, csütörtökön 18 intézményben is polgári engedetlenségbe kezdenek a tanárok – derül ki a Tanárok a Tanárokért Facebook-bejegyzéséből. Mint posztjukban írták:

Válaszul a nyolc kollégánk kirúgására.

A Belügyminisztérium, illetve a tankerületi vezetők december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát.

A munkabeszüntetéssel járó polgári engedetlenségi akcióban az érintett intézmények közül kettő – a Karinthy és az Eötvös – vesz részt, de további legalább 16 általános és középiskola csatlakozik, és a kommentek alapján a lista még bővül. Az nem derül ki, hogy a felsorolt intézményekben a tanári kar mekkora hányada vesz részt az akcióban.


Késő délelőttre a részt vevő iskolák listája jelentősen bővült, rákerült például több vidéki intézmény, szakgimnáziumok és két ELTE-gyakorlógimnázium is.

Még a polgári engedetlenség meghirdetése előtt a 24.hu-nak a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola sztrájkbizottsága egy közleményben azt írta: kilátástalannak érzik a helyzetet, és szerintük csak egy megoldás lehetséges, ha a pedagógusok országosan összefognak az oktatás jövőjéért.

Szerda este több százan tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt, a Széchenyi téren. A demonstráción Maruzsa Zoltán, Pintér Sándor és Orbán Viktor lemondását követelték:


Nyitókép: Google Street View

#Belföld#pedagógusok#Polgári engedetlenség#karinthy frigyes gimnázium#kirúgás

Címlapról ajánljuk