Belföld

Itt a névsor: őket válogatták be a Korrupcióellenes Munkacsoportba

rtl.hurtl.hu

2022. december 1. 12:33

December 13-án tartja alakuló ülését az Integritás Hatóság mellett működő munkacsoport.

Létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport, mind a tíz civil helyet betöltötték, tudatta csütörtöki közleményében a hatóság. 

Az Integritás Hatóság a mai napon létrehozta a Korrupcióellenes Munkacsoportot, amely december 13-án tartja alakuló ülését. A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagú, ebből a törvény értelmében tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem-kormányzati szereplők közül.

A nyílt pályázatra összesen 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély. A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés. A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek, így a munkacsoport nem-kormányzati összetétele az alábbiak szerint alakul:

A Korrupcióellenes Munkacsoport nem-kormányzati tagjai:

  • Dr. Bokody Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.)
  • Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság)
  • Dr. Fázsi László
  • Dr. Fonyódi Krisztián
  • Dr. Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége)
  • Dr. Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyaroszág)
  • Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet)
  • Sándor Tamás
  • Dr. Várady Szilvia
  • Dr. Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

A konzultatív testületet az Integritás Hatóság elnöke, Biró Ferenc vezeti. 

„A munkacsoportba való jelentkezést nem tekintjük elvi kérdésnek, szimplán technikai lehetőségnek arra, hogy több csatornán elmondjuk a korrupcióval kapcsolatos álláspontunkat, javaslatainkat és számon kérjük az antikorrupciós intézkedések megvalósítását. Ezt ugyanolyan proaktívan, kritikusan fogjuk megtenni, mint az eddigi állásfoglalásainkban” – írta a korrupcióellenes civil szervezet, a K-Monitor múlt hét pénteki közleményében. Arra is kitértek:

Pályázati anyagunkban megismételtük, hogy nem tartjuk elegendőnek a kormány által az EU felé tett 17 antikorrupciós vállalást és annak megvalósítását ahhoz, hogy biztosított legyen a uniós és különösen a hazai források védelme.

A korrupció ellenes fellépést segítő új hatóságot azért hozta létre a kormány, hogy megegyezésre juthasson az Európai Bizottsággal az uniós költségvetési és helyreállítási pénzek kifizetéséről. Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg: 


Nyitókép: RTL Híradó

 

#Belföld#integritás hatóság#korrupció#uniós pénzek

Címlapról ajánljuk