Belföld

Egy képernyőfotó alapján leplezte le Rákay Philip a „dollárbaloldalt” – Korányi Dávid részletesen cáfolt

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 16:31

Tovább görög a történet az ellenzéki kampánytámogatásokról.

Vasárnapi videójában állította Rákay Philip, hogy három baloldali hazugságot leplezett le az ellenzék kampányfinanszírozásáról, vagyis a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak küldött amerikai támogatásokról. Rákay azt állította:

  1. Márki-Zayék azt állították, hogy a támogatás nem a pártok választási kampányára érkezett, az adománygyűjtő felületen azonban egyértelműen a választásokról írtak.
  2. Azt állították, hogy csak magyar útlevéllel lehet támogatást küldeni, a felületen viszont nem kell megadni útlevélszámot.
  3. Azt mondták, hogy mikroadományozók ezrei támogatták az Action for Democracyt, ám a videó elkészültekor az látszott, hogy csak 11-en küldtek támogatást.

Ezeket az adománygyűjtő felület mellett egy képernyőfotóra hivatkozva állította, amit az AfD honlapjáról készítettek márciusban. A Telex később megkereste Korányi Dávidot, az AfD New Yorkban élő vezetőjét, hogy reagáljon a vádakra. Ő ezeket mondta el:

  • „Mi azt sosem állítottuk, hogy ne Orbán és más aspiráns, aktuális diktátorok ellen küzdenénk minden erőnkkel”, és ezt számos helyen kommunikálták is.
  • „A nagy leleplezésként tálalt screenshot a több százból egyetlen kampány egy kiragadott pillanatban való állapotát mutatja csak, semmit nem mond az összképről.”
  • A videóban bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaknak, a szervezet honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint a magyartavasz.hu nevű, nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan adományoztak.
  • A magyar, útlevélszámot kérő donációs oldal a régi honlapon működött, és az már nem elérhető április óta. Korányi megígérte, hogy közzéteszi a tavaszi verziót is.

Rákay augusztusban nyilatkozott a Híradónak, amikor a minden idők legnagyobb kormányzati támogatásából, hatmilliárd forintból készülő Petőfi-filmről beszélt, amelynek ő a producere. Azt mondta ekkor: nem tart attól, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt a kormány leállíttatja a film forgatását.

 

Nyitókép: Rákay Philip a Várkert Bazárban 2022. január 17-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#rákay philip#Korányi Dávid#kampány#finanszírozás#baloldal#dollár#action for democracy#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk