Belföld

Saját monogramját akarta a rendszámra íratni Attila, de a hivatal szerint ezzel Adolf Hitlert éltette volna

rtl.hurtl.hu

2022. november 26. 16:48

A rövidítés a rendszámon közvetlenül utalhat a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekre az indoklás szerint.

Egyénileg választott rendszámot akart vásárolni Attila, ám keresztbe tett neki a fővárosi kormányhivatal. A férfi, aki négy autó tulajdonosa, szerette volna, hogy mindegyik kocsiján saját monogramja szerepeljen rendszámként az új, négy betűs rendszerben – írta a Totalcar.

Az első hárommal nem is volt baj, simán kiadták neki a HH-AA-001, HH-AA-002 és HH-AA-003-as rendszámokat. Azonban a negyedik alkalommal furcsa üzenetet kapott az okmányirodától:

a rendszámtábla első két karaktere alkalmas lehet arra, hogy nyelvi szempontból önkényuralmi rendszerek által használt rövidítéseket, betűszavakat idézzenek meg, valamint közvetlenül utalhatnak XX. századi önkényuralmi rendszerekre.

Valószínűleg a Heil Hitler köszöntésről van szó, amivel a náci Németországban üdvözölték egymást az emberek. Így úgy tűnik, hogy ezentúl nem is lesz több HH kezdetű rendszám, még azok számára sem, akik kifizetik az egyéni rendszámért kért 112 ezer forintot.

Érdekesség, hogy a Totalcar cikkében fotón is megmutatott indoklás úgy fogalmaz: a hivatal a „Nyelvtudományi Kutatóközpont tájékoztatása alapján” jutott a fenti idézetben szereplő megállapításra, cikkünk megjelenése után azonban a Nyelvtudományi Kutatóközpont azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy az említett konkrét ügyben a kormányhivataltól semmilyen megkeresés nem érkezett hozzájuk. Prószéky Gábor főigazgató közölte azt is, hogy a Nyelvtudományi Kutatóközpontnak nem feladata, illetve nincs joga és lehetősége megvétózni egy rendszám engedélyezését, illetve a kormányhivataltól érkező hasonló megkeresések során minden alkalommal felhívják a figyelmet arra, hogy a jogi döntés nem az ő kompetenciájuk, így annak meghozatalában a kutatóközpontnak nincs semmi szerepe és felelőssége.

Nyitókép: Keystone / Getty Images

#Belföld#okmányiroda#rendszám#adolf hitler#nyelv#autó

Címlapról ajánljuk