Belföld

Januártól otthon lehet hagyni a jogosítványt és a forgalmit

rtl.hurtl.hu

2022. november 15. 7:29

2023. január 1-től nem kell bírságtól tartaniuk az autósoknak és más gépjárművezetőknek, ha nem tudják felmutatni jogosítványukat, vagy a forgalmi engedélyt az igazoltató rendőrnek, számolt be a Telex.

A változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles lesz magánál tartani annak okmányait, és ellenőrzéskor átadni. Aki külföldi állampolgárként vezet magyar rendszámú járművet, szintén jobban teszi, ha továbbra sem hagyja otthon a jogosítványát. Külföldön magyar autósként továbbra is magunknál kell tartanunk az okmányainkat, és a Magyarországon regisztrált jármű nemzetközi kötelező biztosítási igazolását.

Mint írják, bár a közúti ellenőrzést végző rendőröknek eddig is mérlegelési joguk volt, ezért akár szóbeli figyelmeztetéssel is tovább engedhették azokat az autósokat, akik kérésre nem adták át járművük forgalmi engedélyét, vagy a jogosítványukat, az okmányok otthonfelejtése a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül. Ilyesmiért most még 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat és legfeljebb 150 ezer forintot fizet az érintett, ha szabálysértési eljárást indítanak vele szemben.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#jogosítvány#forgalmi engedély#közlekedés#autó

Címlapról ajánljuk