Belföld

Závecz: Egymillió szavazót vesztett a Fidesz május óta, az emberek 71 százaléka szerint rossz irányba megy az ország

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 14:00

Az ellenzék pozíciói viszont csak minimálisan javultak.

Májusban minden idők legmagasabb támogatottáságát érte el a Fidesz: az emberek 46 százaléka támogatta a pártot. Szeptemberben ez a szám már csak 37, most pedig 33 százalékon áll, tehát egymillió szavazó hagyta el a Fideszt, derül ki a ZRI Závecz Research Intézet kutatásából, amit a 24.hu mutatott be.

A következők derülnek ki még a felmérésből:

  • Az ellenzék nem erősödött számottevően május óta, a párt nélküliek csoportja viszont 20-ról 30 százalékra nőtt.
  • A Demokratikus Koalíció májusban 9, most 11 százalékot ért el, a Mi Hazánk, az LMP és az MKKP is javított egy-egy százalékot, a többi ellenzéki párt népszerűsége stagnál, vagy esik.
  • A Fidesz visszaesése nyáron főleg az alapfokú végzettségűek és a szakmunkások körében, a kis-közepes városokban, falvakban volt megfigyelhető.
  • Szeptemberben a harminc év alattiak 35 százaléka támogatta a Fideszt, most 25 százaléka.
  • Májusban az emberek 52, szeptemberben 62, novemberben 71 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek dolgok az országban.

Az intézet szerint a romló közhangulat miatt tudna erősödni az ellenzék, ám ezt nehezíti, hogy a politikai érdeklődés alacsony az országban. A tanulmányban ezer főt kérdeztek meg, a mintánál kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek az országban.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#závecz#közvélemény-kutatás#orbán viktor#fidesz#népszerű#ellenzék#mi hazánk

Címlapról ajánljuk