Belföld

Visszavásárolná Budapest a csatornázási műveket

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 6:34

A vételár csaknem 17 milliárd forint lenne, de a tranzakciót még jóvá kell hagynia a versenyhivatalnak és a energiahivatalnak is.

A fővárosi önkormányzat visszavásárolja a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) 25 évvel ezelőtt eladott kisebbségi részvénycsomagját, ha a közgyűlés és a hatóságok is jóváhagyják – írta a Népszava.

A cég 25 százalék plusz 1 szavazatos kisebbségi részvénypakettjét 16,5 milliárd forintért adta el a főváros 1997-ben egy német-francia cégből álló konzorciumnak, ahonnan hét éve a francia Veolia csoporthoz került.

Elég érdekes szerződést kötött a fővárosi vezetés 1997-ben: hiába maradt a fővárosi önkormányzat a többségi tulajdonos,

a speciális osztalékfizetési szabályok miatt kisebbségi részvényesnek jár a számított osztalékalap 75 százaléka, míg a többségi tulajdonos fővárosnak csak 25 százalék jut.

Karácsony Gergely már 2019-ben bejelentette, hogy a Fővárosi Vízművek és a Főgáz után a csatornázási műveket is visszaszerzi a főváros. A privatizációs szerződés a cikk szerint novemberben jár le, így a főváros előtt most nyílik meg a lehetőség a pakett visszavásárlására.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának azt mondta, a 16,9 milliárd forintos tranzakciót a cég eredménytartalékából bonyolítanák le, így nem kell más külső forrásokat bevonni. Az üzletet a versenyhivatalnak és a energiahivatalnak is jóvá kell hagynia. A kormány hozzájárulására viszont nincs szükség. 

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Belföld#fővárosi csatornázási művek#budapest#vásárlás

Címlapról ajánljuk