Belföld

Márki-Zay amerikai milliárdjairól nem tudtak az ellenzéki pártok

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. november 22. 7:55

Az ellenzék volt közös miniszterelnökjelöltje a 24.hu-nak elmondta, számára is „kellemes meglepetés” volt az 1,8 milliárd forintos összeg. 

Az ellenzéki pártok mind azt állítják, Márki-Zay Péter nem tájékoztatta őket az Egyesült Államokból érkező támogatásról a kampányban – írta a 24.hu. Arról csak akkor értesültek, amikor Márki-Zay egy podcastben elmondta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom 1,8 milliárd dollárt kapott az Action for Democracy (AFD) nevű amerikai szervezettől.

A lap azután kereste meg az ellenzéki pártokat, hogy november elején Ungár Péter, az LMP társelnöke azt állította, hogy „nem tudott erről senki”, és hozzátette, hogy a pénzzel „valaki vagy elsétált, vagy a jó isten tudja, mire költötte”.

A 24.hu-nak a DK elmondta, hogy „a sajtóból értesültünk, hogy az MMM külföldi adományokban részesült, ezekről sem Márki-Zay Péter, sem a stábja nem tájékoztatott minket a kampány során. Jakab Péter, a Jobbik választás alatti vezetője közölte, hogy az adományokról „semmilyen tájékoztatást nem kaptam, így azok létezéséről nem tudtam.”

A Momentum azt válaszolta, hogy az AFD-s pénzekről „mi is ugyanabból a podcastből értesültünk, mint a nyilvánosság.”, és az MSZP szintén azt mondta, hogy Márki-Zay nyilatkozataiból értesültek az összegről. A Párbeszéd is azt közölte, nem volt információjuk az 1,8 milliárd forintos külföldi támogatásról, és hozzátette, hogy jelöltjei nem kaptak abból.

A 24.hu megkereste Márki-Zay Pétert is, aki elmondta, hogy ő sem tudott a kampány alatt az 1,8 milliárd forintos összegről, és számára is „kellemes meglepetés volt”. Közölte, hogy a kampány alatt „a költéseket nem én intéztem és nem is én hagytam jóvá, hanem az a kampánymenedzsment, amely a napi döntéseket hozta, minden nap a hat párttal egyeztetve.”

Márki-Zay egyben megkérdőjelezte, hogy „az MMM kampányköltéseit a saját érdekükben naponta ellenőrző pártok előtt ez titok lett volna.”

A rendőrség sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt kezdett nyomozni az amerikai kampánypénzek miatt. Márki-Zay Péter az RTL Híradónak azzal érvelt, hogy az MMM nem párt, ezért nem vonatkoznak rá a szigorú kampányszabályok, és közölte, hogy a pártokhoz köthető kampánytól elválasztva, átláthatóan költötte el a Mindenki Magyarországa Mozgalom az 1,8 milliárd forintnyi amerikai adományt. 


Nyitókép: Márki-Zay Péter sajtótájékoztatót tart, miután leadta szavazatát az országgyűlési választáson Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

#Belföld#márki-zay péter#kampány#Választás 2022#választás#támogatás#adomány#ellenzéki pártok

Címlapról ajánljuk