Belföld

Súlyos fertőzés miatt elveszítette az orrát, a szájpadlása egy részét és a felső állkapcsát egy magyar kislány

rtl.hurtl.hu

2022. november 22. 16:05

Aliz még csak kilencéves, de máris óriási harcos. Nemrég rekonstrukciós műtétje volt az Egyesült Államokban. 

Egy kilencéves magyar kislány és orvosa, Kongkrit Chaiyasate történetéről ír az amerikai sajtó, szúrta ki a hvg.hu. Aliz nemrég két plasztikai műtéten esett át Detroitban, aminek segítségével helyreállították néhány arcvonását. 

Aliz élete több mint felét egy magyarországi kórházban töltötte, ahol rákkal küzdött. 2017-ben akut limfocitás leukémiát diagnosztizáltak nála, a fehérvérsejteket érintő vér- és csontvelőrák egy fajtáját. Egy évig kemoterápiát kapott, ám 2019-ben a daganat kiújult, így a kislánynál egy agresszívabb kemoterápiát alkalmaztak. 

Miután legyengült az immunrendszere, egy ottani hosszabb kórházi tartózkodás során elkapta a mucormycosis nevű súlyos gombás fertőzést, amely az orrában és az arcában lévő csontok szétesését okozta. Ennek következtében elvesztette az orrát, a szájpadlásának egy részét és a felső állkapcsát. A kislány 10 hónap alatt felépült a fertőzésből. 

A szülei ezután szerették volna, ha a kislányon plasztikai műtétet végeznek, ám Magyarországon a Yahoo beszámolója szerint több orvos is azt mondta, hogy Aliznak ehhez legalább 18 évesnek kell lennie. A család az interneten talált rá Dr. Kongkrit Chaiyasatére, a Corewell Health William Beaumont University Hospital orvosára, és miután küldtek neki egy e-mailt, meglepő módon fél órán belül meg is kapták a vágyott választ. 

Az első műtétet október 6-án hajtották végre, a másodikat november 4-én. A műtétek során Aliz testének más területeiről, köztük mindkét alkarjáról egészséges szöveteket vettek, és azok segítségével rekonstruálták a száját és az orrát. Jövőre újabb műtétek következnek, és a későbbiekben, ahogy a kislány nő majd, további operációkra lesz szüksége. 

Nyitókép: YouTube

#Belföld#fertőzés#kemoterápia#cservenák aliz#kislány#egyesült államok#műtét

Címlapról ajánljuk