Belföld

Varga Judit: Az Európai Parlament továbbra is a probléma része akar lenni

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 13:37

Szerinte Magyarország mindent megtett azért, hogy az uniós pénzek lehívását lehetővé tevő tizenhét vállalást határidőre teljesítse.

Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken, az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülése előtt beszélt újságíróknak, amiről az RTL Híradó tudósított. 

A miniszter elmondta, a magyar napirendi pontnál arra szeretné használni az idejét, hogy tájékoztassa a kollégáit arról, hogy Magyarország az elmúlt hónapokban és különösen az elmúlt hetekben intenzív munkában, tárgyalási folyamatban van.

Szerinte július óta intenzív, konstruktív, szakmai párbeszéd zajlik az Európai Bizottság és Magyarország között. November 19-én hivatalos levélben is tájékoztatni fogja az Európai Bizottságot arról, hogy milyen munkát végeztek.

Varga Judit a Magyarországgal szemben indított jogállamisági kondicionalitási eljárásról azt mondta, a folyamatnak próbaper jellege lehet: példája lehet az kiváló, előremutató párbeszédnek, szimbóluma az egységnek és megerősítése a szolidaritásnak. Ugyanakkor könnyen túszává válhat a különböző politikai napirendeknek.

Látom, hogy az Európai Parlament továbbra is a probléma része akar lenni. Még nincsen konkrét időpont a vállalások tagállamok általi elfogadására, de a mai napon is azért fogok tárgyalni, azért fogok beszélni a tanácsban, hogy egy konstruktív partnerségre biztassam a tagállamokat

– fogalmazott Varga Judit, aki szerint Magyarország mindent megtett azért, hogy az uniós pénzek lehívását lehetővé tevő tizenhét vállalást határidőre teljesítse.

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter és Raffaele Fitto európai ügyekért felelős olasz tárca nélküli miniszter az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésén 2022. november 18-án. – Fotó: Stephanie Lecocq / EPA / MTI

#Belföld#varga judit#európai unió#uniós pénzek#brüsszel

Címlapról ajánljuk