Belföld

„A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen” – ülősztrájk, tapsvihar, ováció a miskolci Földes-gimnáziumban

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 12:50

„Állj ki Földes” – ülősztrájkkal csatlakoztak a pénteki demonstrációhullámhoz a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai. Akciójukkal az egyre romló közoktatási rendszerre, a pedagógushiányra és a tanárok alacsony megbecsültségére akarták felhívni a figyelmet. Követeléseik megegyeznek az országosan több helyen kinyilvánított kilenc ponttal. Többek között érdemi párbeszédet, a pedagógusoknak érdekérvényesítő sztrájkjogot és minőségi oktatást követelnek.

A diákok pénteki ülősztrájkról szóló közleményét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tette közzé Facebook-oldalán. Ebben azt írják:

„A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen. Ez országszerte egyre nyilvánvalóbbá válik, ha ezt egyesek nem is akarják bevallani maguknak.

Nemcsak a kisebb településeken, de már a nagyobb városok nagyobb iskoláiban is egyre érzékelhetőbbé válik, hogy milyen irányba halad a magyar oktatás. A tanárhiány egyre növekedő probléma, az állami iskolák lepusztultak.  Ha nem cselekszünk, az oktatás lenullázása romba fogja dönteni az országot.”

Néhány példát is hoznak: 

  • „Matektanárunk, aki 18 évi középiskolai tanítás után lépett le idén, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről.
  • Magyartanárunk most, tanév közben hagyta el a közoktatást.
  • Nyugdíjból hívnak vissza tanárokat.
  • Több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni (Asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk.)”

A diákok teljes állásfoglalása itt olvasható:

#Belföld#oktatás#ülősztrájk#demonstráció#földes ferenc gimnázium#miskolc#közoktatás#Videó

Címlapról ajánljuk