Belföld

Decemberben megnyitják a Lánchidat a buszok, a taxik és a kerékpárosok előtt

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 12:13

December közepétől szabad a Lánchíd a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára, a végleges forgalmi rendről jövő nyáron születhet majd meg a döntés a fővárosiak bevonásával, közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán az MTI híre szerint.

Karácsony Gergely azt írta, az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása. A múlt hétvégi próbaterhelés is sikeresnek bizonyult, a felújítás első nagy egysége, a híd útpályájának megújítása néhány héten belül befejeződhet, ezért meghozták a híd jövőjével kapcsolatos első döntést. A próbaterhelésről készült riportot itt nézheti meg:


Azt a döntést hoztuk, hogy december közepétől az elkészült útpályát a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok vehetik birtokba - közölte a főpolgármester, hozzátéve, mivel a felújítás következő üteme a gyalogosok által használható szakaszok megújítása, ezért a gyalogosok a felújítás következő szakaszának lezárta után vehetik újra birtokba a hidat, várhatóan 2023 őszén.


Karácsony Gergely azt írta, hogy növelik a hídon közlekedő buszok számát, új járatot is indítanak, éppen azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználják a szabad utat a Lánchídon.

A Lánchíd felújítása folytatódik az eredeti tervek szerint, a híd a teljes átadásig munkaterület. A híd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán kell dönteni, közölte a főpolgármester, hozzátéve, úgy tartja helyesnek, ha erről kikérik a budapestiek véleményét is. Így a budapestiek megalapozottan, egy bő féléves tesztidőszak után dönthetnek arról, mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben, olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Karácsony Gergely közölte, a mostani döntést Budapest élhető, otthonos jövőjét szem előtt tartva hozták meg, miután civil szervezetekkel egyeztettek, szakértőkkel konzultáltak és a közösségi gyűlés javaslatait meghallgatták.


Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Belföld#budapest#karácsony gergely#lánchíd#felújítás

Címlapról ajánljuk