Belföld

Pintér Sándor-os játékpénzzel ért véget a diáktüntetés, a folytatás a közmédia előtt következik

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 17:55

Reggel tíz kilométeres élőlánc állt fel Budapesten.

 Cikkünk frissül.

„Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért” címmel hirdetett tiltakozást az Egységes Diákfront. A budapesti tüntetésen több ezren vonultak a Március 15. térről a Clark Ádám térre, de számos vidéki városban is szerveztek megmozdulást, írja a Telex.

A tüntetők a Clark Ádám téren a pedagógusbérek rendezése mellett oktatási reformokat is követeltek, az Alagút tetejéről pedig Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak.

Beolvasták a diákok hat követelését:

  • Megoldást a tanárhiányra
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban
  • Figyelmet az oktatásra
  • A sztrájkjog azonnali visszaállítását
  • Az iskolai szegregáció azonnali felszámolását

Győrben és Nagykanizsán – összesen 46 településen – is tüntettek a kormány ellen, a fővárosban pedig már reggel tíz kilométeres élőlánc állt fel, ami azonban itt-ott hézagos volt. A menet este fél hét környékén ért véget Budán, ahol a tüntetők elénekelték a Grund című dalt a beszédek kezdete előtt.

Molnár Áron, a NoÁr mozgalom alapítója Győrben szólalt fel, ahol azt mondta: „A kormány csak a polgári engedetlenségből ért: tovább kell lépnünk”. Azt javasolta, hogy a tanárok kezdjenek csendes ülősztrájkba a tankerületeknél.

A szervezők az MTVA-nak is ultimátumot adtak november 9-ig: az M1-en élő adásban, hétköznapi főműsoridőben, legalább öt percig szerettek volna beszélni a tiltakozás okairól, ám erre nem kaptak lehetőséget. Azt írták: „látszatintézkedésekkel nem lehet minket elhallgattatni”.

A tüntetés azzal ért véget, hogy z Alagút feletti részről Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak. Ezzel azt akarták kifejezni, hogy szerintük a kormány feleslegesen szórja a pénzt, amit az oktatásra is lehetne költeni.

Nyitókép: Megalakították a diáktüntetők az Egyesült Diákfrontot a Belügyminisztérium előtt még októberben. Fotó: Molnár Gábor

#Belföld#diák#tüntetés#clark ádám tér#edf#élőlánc#molnár áron

Címlapról ajánljuk