Belföld

„Válságban a bajba jutott munkavállalókra csapnának le” – tiltakoznak az új Munka törvénykönyve ellen

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 17. 10:17

Egy szakmai vélemény szerint erősen hiányos a Munka törvénykönyvének a tervek szerint módosított változata, ami ellen a Parlament előtt fognak tiltakozni hétfő este.

Nehezen kezelhető „koncepcionálisan” a Munka törvénykönyvének javasolt változtatása, ugyanis „az abban foglalt javaslatok önmagukban jócskán túlmutatnak” az irányelveken, és „a joggyakorlat fejleményeivel összefüggő módosításokkal sem magyarázható javaslatokat is tartalmaznak. 

Ugyanakkor még azokat – a korábban a szociális partnerek által elküldött – észrevételeket, javaslatokat sem tartalmazzák, amelyeket 2022 áprilisában a Technológiai és Innovációs Minisztérium még alkalmasnak tartott, írja a Munkástanácsok Országos Szövetségének készített szakvéleményében Dr. Szabó Imre Szilárd.

Azt rója fel az új Munka törvénykönyvének:

  • Nem, vagy nem maradéktalanul ültetik át az EU-s irányelvben foglaltakat.
  • Az apasági szabadság tíz munkanapjának teljes igénybevételét szinte ellehetetleníti a módosítás.
  • A javaslat jelentősen leszűkíti a szülői szabadság igénybevételének kereteit.
  • A törvényjavaslat-tervezetben foglalt gondozói szabadságra vonatkozó szabály átültetése formailag ugyan megtörténik, azonban a magyar szabályozás szempontjából nem kielégítően.
  • A munka minimális kiszámíthatósága sem jelenik meg érdemben a szabályozásban.
  • Az egészségi okból való alkalmatlanság nem pontosan definiált, azzal együtt sem, hogy az indokolás megkísérli a szabályt pontosítani.
  • Visszaélésszerű joggyakorlást tesz lehetővé, amikor a munkáltató már nem köteles az egészségi állapotára tekintettel alkalmatlan munkavállaló munkaviszonyának megszüntetésére és végkielégítés megfizetésére.

Közben ellenzéki képviselők is tiltakoznak a javaslat ellen. A párbeszédes Jámbor András posztja szerint a javaslat megkönnyítené a beteg dolgozók kirúgását és „adott esetben a dolgozók helyett a cégek dönthetnének a 7 nap dolgozói szabadságról”. Éppen ezért hétfőn este 6 órára demonstrációt szerveznek: gyertyát fognak gyújtani a Parlament előtt. Szerinte „a gazdagok kormánya, amelynek szinte minden tagja milliárdos, egy válságban a bajba jutott dolgozókra csapna le”.

Korábban mi is beszámoltunk róla: Egy 2019-ben született uniós irányelv szerint a jelenleginél több fizetett szabadnap járna az apáknak a gyerekük születése után – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). Az érdekképviselet szerint módosítani kellene a Munka törvénykönyvét, hogy az apáknak a mostani 5 helyett a legalább 10 fizetett szabadnap járjon.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#munka#törvény#szakszervezet#parlament#tiltakozás#Jámbor András#szakvélemény

Címlapról ajánljuk