Belföld

Visszarakták a Kúria arcképcsarnokába a nyilasok főbíróját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 16. 7:07

Szemák Jenő portréját sokáig nem állították ki a „vészterhes időkben vállalt szerepe miatt”. Most azt írták: „meggyőződésünk, hogy a múltat nem lehet eltörölni, hanem fel kell dolgozni”.

Visszahelyezték Szemák Jenő fotóját a Kúria díszterméhez vezető folyosón kiállított történelmi arcképcsarnokba, tudta meg a hvg.hu.

Szemák Jenőt 1944 novemberében nevezte ki a Kúria elnökévé a nyilas hatalom. Szemán 1944. november 15-én lépett hivatalba, aznap, amikor elődjét, Töreky Gézát a sopronkőhidai fegyházba hurcolták.

A nyilaskeresztesek főbírójának sokáig nem volt kiállítva a portréja, fotója helyén egy tájékoztató szöveg volt kirakva, ami szerint „vészterhes időkben vállalt szerepe miatt nem állítják ki” Szemák Jenő képét.

A Kúria a hvg.hu érdeklődésére azt közölte, hogy hosszú tanácskozás után döntöttek úgy, hogy visszahelyezik Szemák portréját. Mindezzel kapcsolatban a Kúria a honlapján közleményt tett közzé, ami szerint a történeti és jogi dokumentumok tanulmányozása után azt a megoldást választották, hogy a többi elnöknél kisebb méretű arcképet a következő megjegyzéssel helyezték ki:

Dr. Szemák Jenő a nyilas hatalomátvételt követő alkotmányellenes kinevezését kényszerű szükség nélkül fogadta el. A Kúria kitelepítését Sopronba fenyegetést alkalmazva támogatta.

A Kúria közleménye azzal zárul, hogy

Meggyőződésünk, hogy a múltat nem lehet eltörölni, hanem fel kell dolgozni, ezért nem lehet eltüntetni dr. Szemák Jenő képét a kúriai elnökök közül. Az eseményekkel, tényekkel – azokat az adott történelmi keretek között értelmezve – szembe kell nézni.

Nyitókép: Róka László Bizományosi/MTVA 

#Belföld#kúria#nyilaskeresztes#nyilasok#szemák jenő

Címlapról ajánljuk