Belföld

Szijjártó Péter felháborodott azon, hogy az orosz narratíva használatával vádolják a magyar kormányt

rtl.hurtl.hu

2022. november 14. 14:57

Azt mondta, nem érdekli őket, hogy az oroszok mit gondolnak, és az sem, hogy Brüsszelben mit gondolnak arról, amit a magyar kormány mond.

A magyar kormány felháborítónak tartja, és határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz narratívát használná az európai uniós szankciók kapcsán – közölte Szijjártó Péter Brüsszelben.

A külügyminiszter szerint az EU külügyi tanácsának ülésén az ukrajnai eseményekről és azok hatásairól „érzelmektől túlfűtött, ideologikus vita zajlott, ahol a józan észnek és a racionalitásnak nem sok terepe maradt”. Szerinte nincs olyan gazdaság a világon, amely a szankcióktól annyira szenvedne, mint az EU.

Nehezményezte, hogy az újabb szankciók kivetéséről szóló vitában „egyesek egészen odáig elmentek, hogy azt mondták, hogy akik arról beszélnek, hogy a szankciók nem működnek, azok az orosz narratívát használják”. Szijjártó Péter szerint a magyar kormányt nem érdekli, hogy „mit gondolnak az oroszok arról, amit mondunk”, és „az sem érdekel, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit mondunk és gondolunk”.

Minket egy dolog érdekel, hogy a saját nemzeti érdekeinken keresztül tudjunk nézni minden létező kérdést

– jelentette ki. Közölte azt is, hogy Magyarország nem fog hozzájárulni közös európai hitelfelvételhez Ukrajna támogatására.

Nemrég a szlovák külügyminiszter, Ratislav Kacer beszélt arról egy lapinterjúban, hogy „teljesen elhibázottnak” tartja a magyar kormány érveit az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban. Nem ért egyet azzal, hogy a szankciók jobban ártanak Európának, mint az oroszoknak, és azt sem gondolja, hogy ha feloldanák őket, az infláció is azonnal enyhülne. Ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna a szankciók ellen – vélekedett, hozzátéve, hogy 

Magyarország a nézeteivel egyedül van az EU-ban, és teljesen elszigetelődött többi nyugati szövetségesétől.

Nyitókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

#Belföld#szijjártó péter#oroszország#európai unió#szankciók

Címlapról ajánljuk