Külföld

Orbán Viktor úgy érvel, mint Putyin propagandistái a szlovák külügyminiszter szerint

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 10:25

Szerinte teljesen elhibázottak a magyar kormány érvei a szankciókkal kapcsolatban.

Interjút adott a Napunk.sk-nak Ratislav Kacer szlovák külügyminiszter. A politikus arról beszélt: „Úgy gondolom, hogy a magyar kormány érvei teljesen elhibázottak” az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban.

Nem ért egyet azzal, hogy a szankciók jobban ártanak Európának, mint az oroszoknak, és ha feloldanák őket, az infáció is azonnal enyhülne. Úgy fogalmazott: ezek az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában. Én ezt nem értem. Ezek a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára. Egyesek még azt is mondják, hogy Oroszországnak segítenek – ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna ellenük. Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől.

Úgy látja, hogy Magyarország „már a háború előtt is másképp viszonyult Ukrajnához; a NATO-n belül az egyetlen olyan ország volt, amely „szisztematikusan blokkolta a párbeszédet Ukrajnával”.

Szerinte az is a magyar kormány hibája, hogy „Magyarország 2014 körül elkezdte a V4-eket egyfajta politikai eszközként használni az Európai Unión belül. 

A politikus szerint „jó kérdés” az, hogy az EU egységes marad-e az előttünk álló télen, de ők ki akarnak tartani Ukrajna támogatása mellett.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Külföld#szlovákia#külügyminiszter#orbán viktor#szankció#válság#oroszország#kreml#propaganda

Címlapról ajánljuk