Belföld

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Csóka-Szűcs János, a gyulai ellenzéki, akit rémhírterjesztésre hivatkozva hurcoltak meg

rtl.hurtl.hu

2022. november 14. 18:41

A Momentum tagja, a Mindenki Magyarországa Mozgalom megyei koordinátora 56 éves volt.

Hétfőn reggel otthonában tragikus hirtelenséggel elhunyt Csóka-Szűcs János gyulai ellenzéki aktivista, aki azzal vált országosan ismertté, hogy a város polgármesterének alaptalan feljelentése miatt előállították és rabosították a rendőrök, miután a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva módosította a rémhírterjesztésre vonatkozó jogszabályokat. A Momentum tagja, a Mindenki Magyarországa Mozgalom megyei koordinátora 56 éves volt – írja a magyarnarancs.hu.

Az agrármérnöki és informatikus diplomával rendelkező Csóka-Szűcs János a rendszerváltás környékén az akkor még merőben más világnézetű Fideszben kezdett politizálni, az 1990-es években a gyulai képviselő-testületnek is tagja volt, majd hátat fordított a közéletnek, és agrármérnöki munkájára koncentrált. Az egyre jobban kiépülő NER hozta vissza a közéletbe, megpróbálta egyesíteni a helyi ellenzéki erőket, de nem tudta betemetni az árkokat.

Közéleti tevékenységének fordulópontja volt, amikor 2020. május 13-án hajnalban rendőrök jelentek meg nála, lefoglalták számítástechnikai eszközeit, kihallgatták és meggyanúsították. Mint utóbb kiderült, azért, mert 

a gyulai fideszes polgármester, Görgényi Ernő az akkor szigorított jogszabályok alapján rémhírterjesztésért feljelentette.

Görgényi Ernő egy Facebook-bejegyzésre hivatkozott, amiben Csóka-Szűcs János arról írt, hogy a gyulai kórházban közel 1200 ágy üresen állt, miközben nagyon súlyos állapotban lévő betegeket küldtek haza a koronavírus-járványra hivatkozva. Az ügyészség néhány nappal később bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, az ellenzék több vezetője pedig Gyulára ment, hogy kiálljanak mellette. A rendőri akció hatalmas visszhangot váltott ki, a nemzetközi sajtó is foglalkozott vele, és még az olasz miniszterelnök is felhívta Csóka-Szűcs Jánost.

Nyitókép: YouTube / Gyula TV

#Belföld#csóka-szűcs jános#meghalt#gyula#rémhírterjesztés

Címlapról ajánljuk