Belföld

Megerősítették: Palkovics László lemondott, a minisztériuma is megszűnik, energiaügyi minisztérium alakul

rtl.hurtl.hu

2022. november 14. 11:34

A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, önálló energiaügyi minisztérium alakul, amelyet miniszterként Lantos Csaba vezet.

A Miniszterelnökség hétfőn délelőtt jelentette be, hogy Gulyás Gergely rendkívüli bejelentést tesz a Karmelita Kolostorban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Palkovics László lemondott, lemondását Orbán Viktor elfogadta

Gulyás elmondta: a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, feladatait a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, és a Fejlesztési és Beruházási Minisztérium veszi át.

Egyszersmind megalakul az energiaügyi minisztérium, az Energiahivatal hatásköreinek többségét ez a minisztérium veszi át. A miniszter  december elsejétől Lantos Csaba lesz.

Lantosnak az energiastabilitásért és energiabiztonságért kell majd felelnie miniszterként.

A TIM fennmaradó területeiből a közlekedés Lázár János, az ipar Nagy Márton, az innovációs területek eddig Palkovicsnál lévő része pedig Csák János minisztériumához fognak kerülni, mondta Gulyás.

A miniszter hozzátette: a nemzetközi energiabeszerzéssel kapcsolatban Szijjártó Péter és Lantos Csaba még egyeztetni fog. Paks II. ügye marad a külügyminisztériumnál.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, Orbán Viktor szerette volna, ha Palkovics marad a kormányban, ez esetben a Technológiai és Ipari Minisztérium megmaradhatott volna az energiaügyi minisztérium mellett.

Palkovics László lemondásának híre múlt hét szerdán röppent fel, de kormányból senki nem volt hajlandó megerősíteni. Az akkori információik szerint az vezethetett a lemondásához, hogy Orbán Viktor elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát egy önálló energetikai minisztérium felállításáról, ami azt jelentette, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől. Ez a mostani hivatalos bejelentéssel be is bizonyosodott. 

Palkovicsnak ezen kívül is voltak nézeteltérései energetikai ügyekben a kormány tagjaival, mert míg ő például elkötelezett híve volt a megújuló energiának, a kormányban többen határozottan ellenezték a szél- és naperőművek telepítését. Hiába lobbizottazért, hogy szélerőműveket telepítsenek Magyarországra, de a kormányon belül ezeket a terveket rendszeresen elkaszálták. Különös, hogy a hírek szerint Lantos Csaba is a szélenergia támogatója.

A miniszteri poszt mellett a politikát is maga mögött hagyó Palkovics Lászlóról készült portrét itt olvashatják. 

Nyitókép: Palkovics László videóüzenetben köszönti a résztvevőket a Szegedi Tudományegyetem innovációs napján 2022. november 3-án. Fotó: MTI/Lehoczky Péter

#Belföld#gulyás gergely#bejelentés

Címlapról ajánljuk