Belföld

24 milliárd helyett 54 milliárd forintot költött kommunikációra Rogán Antal minisztériuma a választás előtti évben

rtl.hurtl.hu

2022. november 14. 15:43

Kétszer annyiba került 2021-ben a Miniszterelnöki Kabinetiroda működése, mint amennyit eredetileg szántak rá.

Kétszer annyit költött tavaly a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, mint amennyi a költségvetési törvényben szerepelt. Csak a kormányzati kommunikáció harmincmilliárd forinttal többe került az eredetileg tervezettnél – írja a hvg.hu

A tárcának összesen 107 milliárd forint kiadása volt 2021-ben – derült ki a 2021-es büdzsé tényleges teljesülését bemutató zárszámadásból. Az eredetileg betervezett összeg 51 milliárd forint volt. A kiadásnövekedést nagyrészt jogszabályi felhatalmazás alapján végrehajtott átcsoportosításokból fedezték, főként 

a maradványalapból, a gazdaság-újraindítási alapból és a „rendkívüli kormányzati intézkedésekre” elkülönített tartalékból.

A portál megjegyzi, hogy az átcsoportosítások nem jártak a költségvetési törvény módosításával – ez az Országgyűlés hatásköre, miközben a kormány saját hatáskörben szinte korlátlanul eltérhet a költségvetési törvénytől.

A költségek leginkább a kormányzati kommunikáció tekintetében szálltak el: 24 milliárd forint helyett 54 milliárdot költöttek erre a célra. A Kabinetiroda saját állítása szerint arra törekszik, hogy folyamatosan tájékoztassa a magyar állampolgárokat az őket érintő kormányzati döntésekről, a kormányzati hirdetések, plakátok, reklámszpotok azonban nagyrészt politikai üzeneteket közvetítenek.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#rogán antal#miniszterelnöki kabinetiroda#költségvetés#propaganda

Címlapról ajánljuk