Belföld

Az ügyészség feltételezése szerint Szabó Bálint nem teljesen beszámítható

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 13. 10:54

A többek között hivatalos személy elleni erőszakkal is gyanúsított szegedi önkormányzati képviselőt szombaton letartóztatták, de végül nem került az Elmegyógyító Intézetbe.

A Budai Központi Kerületi Bíróság szombaton elrendelte Szabó Bálint, a hivatalos személy elleni erőszakkal és közúti veszélyeztetéssel gyanúsított szegedi önkormányzati képviselő letartóztatását, értesült az MTI. A végzés nem végleges, a gyanúsított a döntéssel szemben fellebbezést jelentett be.

Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője közölte: a letartóztatást a bűnismétlés veszélye indokolja. Ráadásul a gyanúsított ellen korábban nyomkövetős bűnügyi felügyeletet rendelt el a bíróság, de a képviselő sokszor megszegte az előírt szabályokat, emiatt november elején elrendelték a körözését.

Szabó József Tamás az MTI-nek elmondta, az ügyészség azt indítványozta, hogy a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelöljék ki. Ezt általában akkor szokták elrendelni, ha egy gyanúsított a kóros elmeállapota miatt nincs beszámítási képességének teljesen birtokában.

A Budai Központi Kerületi Bíróság azonban szombati döntésében elutasította az ügyészi javaslatot, arra hivatkozva, hogy egy korábbi szakértői vélemény alapján ez nem indokolt.

Szabó Bálint ellen több eljárás is folyamatban van. Volt, hogy autójával védett személyeket kísérő konvojokba sorolt be, ezzel veszélyeztette a konvojban haladók, valamint az arra közlekedők testi épségét. Szabó többször megpróbált a kormányfő közelébe férkőzni, a kötcsei piknik előtti területről a rendőrség vitte el, eközben ellenszegült rendőri intézkedéseknek. Október elején a rendőrség félrevezetése miatt is vádat emelt ellene az ügyészség, mert valótlanul azt állította, hogy két ismeretlen férfi elrabolta, megkötözték, és megpróbálták felgyújtani.

Szabó Bálint volt az, aki még a nyáron hatalmas gazdatüntetést akart Budapestre szervezni, de egyetlen traktoros sem csatlakozott hozzá.

Nyitókép: Szabó Bálint beszél Koszticsák Szilárd, az MTVA/MTI fotóriportere Ilyen a box című fotókiállítása megnyitóján a pécsi Művészetek és Irodalom Házában 2017. március 24-én – Fotó: Ruprech Judit / MTI

#Belföld#Szabó Bálint#szeged#előzetes letartóztatás

Címlapról ajánljuk