Belföld

A rendőrség félrevezetése miatt emeltek vádat az „elrabolt” és „égő szalmabálához kötözött” Szabó Bálint ellen

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 11:09

A hatóságok szerint nem volt igaz, amit a szegedi képviselő előadott.

Hatóság félrevezetésével vádolja az ügyészség Szabó Bálint korábbi szegedi önkormányzati képviselőt.

A vádirat szerint Szabó Bálint tavaly február 15-én, este 7 órakor Makó külterületén integetve kért segítséget az arra haladó rendőröktől, akiknek valótlanul azt állította: két ismeretlen férfi utasítására Újszegedről a tápéi gázmezőkig kellett gyalogolnia, majd a fejére maszkot húztak és egy garázsban ébredt. Bejelentése szerint onnan az ismeretlenek utasítására tovább kellett gyalogolnia a Maros töltésén, majd az autópálya közelében megkötözték, mellette két szalmabálát meggyújtottak és magára hagyták.

A politikus bejelentésére a rendőrség nyomozást rendelt el személyi szabadság megsértése miatt, de ezt később bűncselekmény hiányában megszüntették.

Szabó Bálint volt az, aki augusztus 20-ra gazdatüntetést hirdetett Budapestre, amelyre 1800 traktor részvételét ígérte, de egy mezőgazdasági jármű sem jelent meg a csekély érdeklődéssel lezajlott demonstráción.

A 444 korábbi összeállításából kiderül, hogy Szabó Bálint neve a 2000-es évek első felében Vas megyében, az MSZP tagbeléptetési botránya kapcsán merült fel, bizonyító erejű okiratok tűntek el az autójából. Később azt állította, hogy politikai bosszúból megerőszakolták, de a rendőrség megszüntette az eljárást. Egy interjúban azt is állította, hogy tanúja volt, amikor szocialista politikusok kiszivárogtatták Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét: eszerint épp Rózsa-Flores Eduardo kutyájára vigyázott annak Eötvös utcai lakásában, amikor „Katalin, Imre és Ferenc” lejátszották neki a felvételt. Később kiderült, hogy 2006-ban Rózsa-Flores Eduardo már régen elköltözött a lakásból, és kutyája sem élt már. A 2018-as választás idején Lázár János személyesen egyeztetett vele, mint a SZEVIÉP-károsultak képviselőjével, szegedi polgármesterjelöltként is felmerült a neve, ám kiderült: Szabó magas sikerdíjat kért a károsultaktól.

Néhány napja a bíróság egyébként elrendelte, hogy Szabó Bálint mozgását nyomkövetővel ellenőrizzék, és az országot sem hagyhatja el, mert szeptember 21-én egy rendőrségi konvoj tagjait akadályozta személyvédelmi feladatuk ellátásában, a közlekedési szabályokat megsértve.

Nyitókép: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

#Belföld#Szabó Bálint#hatóság félrevezetése#vádemelés

Címlapról ajánljuk