Belföld

Lekötözték az autizmussal élő fiút, pert vesztett a kaposvári kórház

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 15:04

A történtek idején 17 éves Pétert annyira traumatizálta a bánásmód, hogy nem tud egyedül elaludni.

Tíz napig szinte folyamatosan lekötözve tartottak a kaposvári kórházban egy autizmussal élő 17 éves fiút. A bíróság elsőfokon kimondta, hogy ezzel megsértették emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épséghez való jogát és a kínzás tilalmához fűződő jogát, amiért sérelemdíj jár számára – közölte a fiú jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Pétert egy súlyosabb roham után a kaposvári kórház pszichiátriájára szállították. Édesanyja azt vette észre, hogy bármikor látogatja őt, fia mindig az ágyhoz van kötözve. Felháborította a bánásmód és elérte, hogy átvigyék a fiút Pécsre, ahol gyermekpszichiátria is működik, és Péter ott már korábban is megfelelő ellátást kapott. A pécsi kórházban Pétert egy percig sem kötözték az ágyhoz, ami megerősítette édesanyját abban, hogy a kaposvári kórházban jogsértő módon bántak vele.

A fizikai rögzítésnek nagyon szigorú jogi szabályai vannak, különösen 18 éven aluliak esetén, de a TASZ szerint ezeket Péter esetében nem tartották be. Ez olyan traumatikus élmény volt számára, hogy azóta sem tud egyedül elaludni.

Az elsőfokú ítélet elismeri a kórház felelősségét, a család elégtételt kapott az elszenvedett sérelmekért – írja a jogvédő szervezet, ami azért dolgozik, hogy csak azoknál rendeljék el a kötelező gyógykezelést, akiknél ez valóban szükséges, és a zártosztályon is csak olyan korlátozásokat alkalmazzanak, amelyek jogszerűek.

Meggyőződésünk, hogy ez szolgálja leginkább az érintettek állapotának javulását 

– közölte a TASZ.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Belföld#autizmus#per#kaposvár#kórház#emberi méltóság#személyes szabadság#testi épség#kínzás#lekötözés

Címlapról ajánljuk