Belföld

Több mint száz helyen szüntetnék meg a háziorvosi ügyeletet

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 5:58

 Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból néhány maradna.

Az újabb egészségügyi átalakításra készülő kormányzat a háziorvosi ügyeleti rendszert sem hagyná érintetlenül. Budapest kivételével az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bíznák a feladat megszervezését, ennek az átalakításnak a részletei derültek ki a Népszava birtokába került OMSZ-koncepcióból.

Eszerint a jövőben országosan 81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja, a mostani csaknem 300 helyett.

Ebből 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt ellátóhely, és 60 vegyes, felnőtteket és gyermeket is fogadó lenne.

Megyénként 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne. A lap szerint több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból néhány maradna.

Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontba ügyelni. Este tíz után, a teljes ügyeleti időben pedig „az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontja osztályozza a feladatokat és jelzi a háziorvos számára a helyszínre vonulási igényt”.  A Népszava birtokába került koncepció 

már nem tartja szükségesnek, hogy az ország valamennyi járásában működjön az alapellátási ügyelet. 

Eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, ha a terv megvalósul, úgy a jövőben hétköznaponként 90 ezernek, hétvégén 60 ezernek lenne egy felsőfokú végzettségű ellátója, teszi hozzá a Népszava.

Az egészségügy átalakításáról korábban a Népszava számolt be, akkor a Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő azt mondta: felmondási hullámtól tart. 


Nyitókép: illusztráció – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#háziorvos#ügyelet#megszüntetés#átalakítás#egészségügy

Címlapról ajánljuk