Belföld

Navracsics Tibor megerősítette az RTL-nek: tényleg megreformálják a magyar igazságszolgáltatást

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 15:13

Az uniós ügyek minisztere ezzel lényegében elismerte, hogy Brüsszel az igazságügyi reformot is az uniós támogatások kifizetésének egyik feltételének tekinti. Megerősödhetnek a kormánytól független Országos Bírói Tanács jogai, beleszólhatnak a bírói kinevezésekbe, továbbá a Kúria függetlensége is nőhet.

A Politico hétfő este olyan információkat szivárogtatott ki, amelyek alapján a korábbi feltételek mellett – mint például a korrupcióellenes Integritási Hatóság létrehozása – újabb, jelentős lépésekhez kötné az Európai Bizottság, hogy Magyarország megkapja a Brüsszel által a magyar jogállamisági problémák miatt visszatartott, mintegy 3000 milliárd forintos (7,2 milliárd euró) támogatást.

A Politico információit Navracsics Tibor, az európai uniós ügyekért és a területfejlesztésért felelős miniszter az RTL Híradójának megerősítette. Vagyis az Európai Bizottság egy átfogó igazságügyi reformot vár el Budapesttől.

A lap többek között azt írta, a reform részeként a kormánytól és a parlamenttől független Országos Bírói Tanács (OBT) jogai megerősödhetnek az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ellenében. Utóbbi elnökét az Országgyűlés kétharmados többséggel választhatja meg és a köztársasági elnök jelölheti. Az OBT viszont maga választja vezetőit, így biztosítva a bírósági hatalmi ág függetlenségét.

A Politico szerint az OBT a jövőben felülvizsgálhatja majd az OBH döntéseit a bírók kinevezéséről, elmozdításáról és áthelyezéséről. Ezen felül az OBT saját költségvetést is kapna, véleméyezhetné az igazságszolgáltatásra vonatkozó törvényjavaslatokat, illetve saját törvényjavaslatokat is benyújthatna.

Tovább erősítené a Brüsszel által elvárt reform a Kúria függetlenségét (amelynek elnökét szintén kétharmados többséggel választja meg az Országgyűlés). Továbbá a jövőben a Kúria kikérhetné a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságának tanácsait az uniós jog helyes értelmezéséhez.

Az intézkedéseknek legkésőbb a jövő év első negyedévében kellene hatályba lépniük.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#navracsics tibor#Politico#igazságszolgáltatás#reform#európai unió

Címlapról ajánljuk