Belföld

Müller Cecília: Az idei influenzaszezon durvább lehet a korábbiaknál

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 6:59

A hatvan év felettieknek és a krónikus betegeknek azt ajánlja, hogy oltassák be megukat.

Müller Cecília az InfoRádiónak nyilatkozott, az országos tiszti főorvos a koronavírus kapcsán elmondta: télen több megbetegedés lesz majd, illetve látható is, hogy amikor a gyerekek elkezdtek iskolába, óvodába járni, felfelé ívelő folyamat kezdődött, azaz magasabb fertőzésszámnak nézünk elébe úgy az őszi-téli légúti vírusok, mint a koronavírus tekintetében.

Az influenzáról

Müller Cecília elmondta, hogy a háziorvosok, gyermekháziorvosok figyelmét felhívták arra, hogy az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet. A tiszti főorvos szerint az influenza elleni védőoltásnak abszolút ellenjavallata nincs, bár egyedi ellenjavallat lehet, valamint figyelmeztetett, hogy  az elmúlt évben nagyobb változás volt az egyik influenzavírusban.

Az influenzavírus is egy variábilis vírus, és az elmúlt évhez képest mindkét A-komponens megváltozott, vagyis ismét védtelenek vagyunk vele szemben. Tehát feltétlenül ajánlom az oltást azoknak, akiknél az egészségi állapotuk folytán az esetleges influenza megbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna

– mondta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos a 60 éven felülieknek egészségi állapottól függetlenül javasolja, hogy adassák be maguknak az oltást, de magas rizikót jelent az influenza a krónikus betegségben szenvedőknél, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az intézmények ápoltjainak is. Az oltást javaolja a kismamáknak és azoknak is, akik mostanra tervezik a a gyermekvállalást, hiszen nem maga a vírus, hanem a magas lázas állapot veszélyeztetheti a várandósságot.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#müller cecília#influenza#oltás#vírus

Címlapról ajánljuk