Belföld

Felfedte a magyar katolikus pap a hitközsége előtt, hogy titokban felesége és három gyereke van

rtl.hurtl.hu

2022. november 6. 14:31

Dokumentumfilmet forgattak Róbert atyáról.

Hazudok, mert ha ott vagyok, akkor az apaságot tagadom le, ha meg itt, akkor a papságot. Hazugság az egész

– mondja A döntés című dokumentumfilm főszereplője, egy magyar katolikus pap, akinek felesége és három gyereke van – amit korábban titkolt. Vizkelety Márton és Ugrin Julianna filmjét a Verzió Filmfesztiválon mutatják be hamarosan.

A 444 szerint a film Polgár Róbert murakeresztúri plébánosról szól, aki kilenc év után arra az elhatározásra jut, hogy felfedi a falu közössége előtt a titkát, és ezzel együtt felhagy a papi hivatással.

A cölibátust megszegő Róbert atya családja egy másik településen él, hogy még véletlenül se fussanak össze a murakeresztúriakkal. A pap pedig nagy utakat tesz meg, hogy akár csak 1-1 órára láthassa a gyerekeit, akik még sosem találkoztak az édesapjukkal papi ruhában. Végül azért dönt a papi hivatás feladása mellett, mert egyik gyermekénél már kötődési problémák jelentkeznek az apa távolléte miatt.

Róbert atya nem érzi úgy, hogy hazudik Istennek, mert szerinte ezt már megbeszélte vele, sokkal inkább a családja és a faluban élő emberek miatt van bűntudata, amiért ők feltétel nélkül megbíznak benne, ám cserébe lényegében becsapja őket.

A filmből az is kiderül, nem ő az egyetlen pap, aki megszegte a cölibátust, ami nyílt titok az egyházközösségen belül. 

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#katolikus#pap#film#dokumentumfilm#Verzió Filmfesztivál#cölibátus#katolikus egyház

Címlapról ajánljuk