Belföld

A kormány háziorvosi praxisokat szüntetne meg

Dévai LászlóDévai László

2022. november 4. 8:11

A kórházi ellátásokat pedig nagy központokba szerveznék.

A Népszava értesülései szerint megállapodtak az egészségügyi reformjavaslat végleges változatával kapcsolatban. Takács Péter államtitkár személyesen fogja bemutatni a tervet a kamarák vezetőinek, akik véleményezhetik a tervezetet. A javaslat szerint

  • megyei centrumokban végeznék azokat az ellátásokat, amikhez a legtöbb szakemberre van szükség.
  • A betegeknek így többet kell majd utazniuk, ha ellátást akarnak kapni.
  • A belügyminiszter ezentúl külön rendeletben dönthetné el, hol, milyen ellátás lesz elérhető.

A városi kórházak szerepe is átalakulna, a megyei központok telephelyeként funkcionálnának, itt főleg egynapos műtétekkel, belgyógyászati, szülészeti és sürgősségi ellátással foglalkoznának.

A centrumkórházak szabadon vezényelhetnék a dolgozókat, akiknek a bére teljesítménytől függően akár 40 százalékkal nőhetne, vagy 20 százalékkal csökkenhetne is.

– írja a lap.

Az új tervezet szerint az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező szakdolgozók 32 százalékos emelést kaphatnának, a diplomásoknak 55 százalékos emelés járna. Ugyanakkor megszüntetnék a bérpótlékok nagy részét, az extra pénzeket ezentúl beleépítenék az alapbérezésbe.

A tervezet szerint 2028-ig megszüntetnék azokat, a háziorvosi praxisokat, ahol kevesebb embert látnak el. Arról, hogy a körzetek pontosan hogyan húzódnak, az Országos Kórházi Főigazgatóság dönthet majd.

Budapestet kivéve mindenhol az Országos Mentőszolgálatra bíznák az orvosi ügyelet megszervezését, az ápolási osztályokat pedig szakápolási központokká alakítanák, és átadnák a szociális szférának, laborszolgáltatást pedig állami cégekben összpontosítanák.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

#Belföld#egészségügy#fidesz#magyar kormány#átalakítás#pintér sándor

Címlapról ajánljuk