Belföld

Az Országgyűlés megtámadta, az Alkotmánybíróság átengedte az EU-békítő korrupcióellenes törvényt

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 15:08

A hvg.hu szerint az október 3-án elfogadott törvényt maga az országgyűlési többség küldte felülvizsgálatra, de most már ki lehet hirdetni.

Most először fordult elő az, hogy a parlamenti többség megszavazott egy törvényt, majd azzal a lendülettel az Alkotmánybíróságtól kérték, hogy vizsgálja felül az új jogszabályt. Október 3-án szavaztak arról, hogy ha kiemelt korrupciós bűncselekmények gyanúja merül fel, az ügyészség pedig elutasítja a vádemelést, akkor „a köz érdekében fellépni kívánó személyek” saját maguk léphetnek fel vádlóként – írja a hvg.hu

Ez a kitétel az Európai Bizottság kérésére került be a szövegbe, azonban kérdéses volt, nem ütközik-e az Alaptörvénnyel, az ugyanis kimondja, hogy az ügyészség „mint közvádló az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője”. Az Alkotmánybíróság azonban most úgy döntött, maradhat a törvény megszavazott szövege.

A hvg.hu forrásai szerint a kormány már előzetesen megegyezett az Európai Bizottsággal arról is, hogy alkotmánybírósági felülvizsgálatot kér. Volt olyan ellenzéki kétely, hogy az egész célja az volt, a testület utasítsa el a javaslatot, majd ahogy a DK-s Sebián-Petrovszki László a parlamentben fogalmazott, „Orbán Viktor sajnálkozva tárja szét a karját az Európai Bizottság előtt, mert ő bizony mindent megtett. Elfogadta az Európai Bizottság által kért törvényjavaslatot, de sajnos az a fránya független Alkotmánybíróság meg az a gránitszilárdságú Alaptörvény, amelyet köztudottan nem lehet módosítani sem, megköti az ő kezét.” Az Alkotmánybíróság október 25-én kelt, de november 3-án délelőtt nyilvánosságra hozott döntése alapján az ellenzéki képviselőnek nem lett igaza.

A törvény most Novák Katalin köztársasági elnök elé kerül – emlékeztet a lap. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#eu-békítő törvény#törvény#alkotmánybíróság#országgyűlés#novák katalin

Címlapról ajánljuk