Belföld

Megállt az idő a főiskolán, a BM-üdülőben, az elmegyógyintézetben – meghökkentő szellemházak Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 14:46

Kisebb-nagyobb felújítások után újra használatba vehetők lennének azok az egykori középületek, illetve magánházak, amelyeket szerte az országban egy Facebook-oldal kezdett feltárni. Ám különböző okoknál fogva valószínűleg mind az enyészeté lesznek.

Az rtl.hu is beszámolt arról a miskolci „szellemházról”, ahonnan látszólag egyik pillanatról a másikra tűntek el a lakók: a házban még ott sorakoznak a könyvek a polcon, és a szalonna is a spájzban maradt, mintha minden a hamarosan visszatérő lakókra várna.

A Városi Gorillák Facebook-oldala számos hasonlóan kísérteties ingatlant tárt fel az utóbbi időben, ahol lényegében megállt az idő. Ezeken a helyeken az épületek állagának romlása már szemmel látható, ám mégis úgy tűnnek, mintha csak ideiglenesen ürítették volna ki őket.

Kívül-belül kivételesen jó állapotúnak tűnik Budapest I. kerületében a Rác Gyógyfürdő épülete, amely hosszú évek óta vár az újranyitásra. A fürdő a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van jelenleg is, 2002-ben felújítás céljából zárták be. A beruházó cég (amelyben az önkormányzat 25 százalékos részesedéssel bírt) azonban képtelen volt tartani az ütemtervet, 2009 októberében a BRFK nyomozást indított, mivel feltételezhető, hogy a beruházás során a Fővárosi Önkormányzatot jelentős vagyoni kár érte. A beruházót végül felszámolták, az épület pedig azóta is a felújítás befejezésére vár. Az ingatlan teljes egészében a fővárosi fürdőcég tulajdonába került 2021-ben.


Szintén hosszú ideje, immár 17 éve várja sorsát a 2005-ben bezárt Ihász Dániel Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Gimnázium épülete Budapest IX. kerületében. Az iskolát egy másik intézménnyel vonták össze a költséghatékonyság nevében, az épülettel azonban nem kezdtek semmit. Pedig az állagromlás ellenére láthatóan nincs menthetetlen állapotban az ingatlan.


Szinte kifogástalan állapotban őrzik az egykori Rendőrtiszti Főiskola épületét a budai Széchenyi-hegyen. Az intézmény 2017 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem karaként működik Józsefvárosban. Az ingatlan helyén egykor apácazárda működött, azonban 1950-ben államvédelmi tisztképző intézményt létesítettek a területen. 


Bár itt már sokkal komolyabb felújításra lenne szükség, Makó egykori elmegyógyintézete – amely 128 éves története alatt árvaház, fegyverraktár, laktanya és hadiárvaház szerepét is betöltötte – a horror műfaj rajongói számára igazi csemege.


A Kádár-korszak luxusszállójának is elmenne pazar kilátásával a Belügyminisztérium egykori üdülője, ami Magyarország egyik ismeretlen pontján található. Az oldal ugyanis több bemutatott helyszín esetében sem adja meg a pontos címet, valószínűleg a tulajdonosok vagy üzemeltetők kérésére, nehogy betörők célpontjává váljon az ingatlan.


Szintén jó állapotúnak tűnik ez az 1977-ben épült balatonföldvári üdülő, amely Nógrád Megyei Tanács nyaralója volt, az utolsó éveiben pedig 2 csillagos szállóként működött. Az eredeti berendezésnek köszönhetően az épület teljesen megőrizte a rendszerváltás előtti szocialista hangulatot. Utoljára 2019 nyarán fogadott nyaralókat, talán éppen a koronavírus miatti 2020-as zárlatnak köszönheti a vesztét.


Nyitókép: Városi Gorillák - Elhagyatott helyek Magyarországon / Facebook

#Belföld#elhagyott#házak#ma#épületek#fotók#város

Címlapról ajánljuk