Belföld

A titkosszolgálat is ada­tokat gyűjt Márki-Zay Péter mozgalmáról

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 14:09

 A tét az ellenzék vezéralakjainak büntetőeljárás alá vonása.

A napokban levelet kaptak a magyarországi bankok, amelyben az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) felszólította őket, hogy listázzák azokat a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy (AFD) kezdeményezett 2022. január 1-je óta – értesült a HVG. Ez az a szervezet, amelyet az Egyesült Államokban alapítottak a magyarországi választási kampány idején, és amely az év első felében mintegy 2 milliárd forintot kalapozott össze az ellenzék miniszterelnök-jelöltje által vezetett MMM-nek – írta meg a Hvg360.

Az AFD magyarországi vezetője Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója. Ehhez a politikai körhöz kötődik az adatbázis-kezeléssel foglalkozó DatAdat-cégcsoport is, amely az országgyűlési választási kampány idején szerződéses kapcsolatban állt az ellenzékkel, és amelynek egyes tagvállalataiban a korábbi két kormányfő, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanácsadói is megtalálhatók, illetve az egyikben maga Bajnai is tulajdonos.

A lap hozzáteszi: a rendőrség és az adóhivatal után az AH a harmadik olyan szervezet, amely azt vizsgálja, jogsértő volt-e az ellenzék kampányfinanszírozása, 

ütközött-e valamilyen törvénybe, hogy Márki-Zay civil szervezete adománygyűjtésre szerződött az AFD-vel. A tét az ellenzék vezéralakjainak büntetőeljárás alá vonása.

Márki-Zay Péter korábban az RTL Híradónak azt mondta:  a pártokhoz köthető kampánytól elválasztva, átláthatóan költötte el az MMM az 1,8 milliárd forintnyi amerikai adományt. A rendőrség az amerikai támogatás ügyében sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoz. Márki-Zay Péter azzal érvelt, hogy az MMM nem párt, ezért nem vonatkoznak rá a szigorú kampányszabályok:


Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#mmm#márki-zay péter#Mindenki Magyarországa Mozgalom

Címlapról ajánljuk