Belföld

Kiderült, hogyan fogja Rogán Antal szuperhatósága ellenőrizni a védelmi és biztonsági intézkedéseket

rtl.hurtl.hu

2022. október 25. 6:40

Az új központ kiválthatja a korábbi operatív törzsek és rendkívüli jogrendi munkacsoportok működését.

A védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló, tavaly megjelent törvény végrehajtásához kapcsolódó hat kormányrendelet jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben, számolt be a Telex.

Korábban a Népszava írt arról, hogy tovább bővül a Rogán Antal alá tartozó „védelmi szuperhatóság”, és a Telex szerint most megjelent jogszabályok ezt az értesülést erősítik meg.

A „védelmi és biztonsági célú ellenőrzésekről” szóló kormányrendelet – és a rendelet alapjául szolgáló törvény szerint – a minisztériumok, a Miniszterelnöki Kormányiroda, a kormányzati főhivatalok, központi hivatalok és a nemzetbiztonsági szolgálatok védelmi és biztonsági feladatainak teljesítését ellenőrzését írja elő. A rendelet egy helyen említi a Nemzeti Eseménykezelő Központot, amelyet a korábbi lapértesülések szerint a „védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” üzemeltet, és amelynek fő feladata pedig az összkormányzati válságkezelés, illetve a különleges jogrendi feladatellátás szakmai koordinációja és összehangolása lesz.

Ez az új központ kiválthatja a korábbi operatív törzsek és rendkívüli jogrendi munkacsoportok működését.

A rendelet szerint az ellenőrzéseket éves ellenőrzési terv alapján végzik, az azok alapján készült jelentéseket a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve „a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti információs államtitkára útján a Kormány részére terjeszti elő”. Emellett a rendelet előírja, hogy „a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” évente beszámolót is készít a kormánynak az intézkedési tervekben foglaltak megvalósításáról.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#rogán antal#miniszterelnöki kabinetiroda#válságkezelés

Címlapról ajánljuk