Belföld

Direkt36: Orbán Viktor az amerikaiakat tette felelőssé az ukrajnai háborúért

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 8:40

A lap szerint a magyar miniszterelnök úgy vélte: az amerikaiak azt akarják elérni, hogy ismét egypólusú világrend jöjjön létre.

Részletes cikkben mutatja be a Direkt36, hogy miként alakult a magyar politikai vezetés és Orbán Viktor kormányfő szempontjából az orosz-ukrán háború első hat hónapja. 

A cikk szerint a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin moszkvai találkozóján februárban üzleti ügyekről volt szó, Orbán Viktor elsősorban a gázszerződés témáját erőltette, míg az orosz elnök a paksi bővítésről érdeklődött sokat. Az egyeztetés után Orbán Viktor állítólag úgy tért haza, hogy azt mondta, nem számít háborúra. 

Ehhez hasonlóan a magyar titkosszolgálatok sem gondolták, hogy általános invázió indul február 24-én. 

Inkább csak azt tartották valószínűnek – más európai hírszerzőkhöz hasonlóan –, hogy Kelet-Ukrajnára korlátozódik a támadás. Az Egyesült Államok ugyanakkor mindvégig az egész országra kiterjedő orosz akcióról adott jelzéseket. 

A cikk szerint február 24-én kora délután, néhány órával a háború kitörése után Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter összehívta a kormányzati propagandagépezet működtetőit a miniszterelnök hivatalának helyt adó egykori Karmelita kolostorba. Azt mondta a jelenlévőknek, hogy a válsághelyzetek rendszerint erősítik a hivatalban lévő kormányokat. Orbán Viktor pedig – Rogán Antal szerint – az ilyen helyzetekben jól szokott szerepelni.

Rogán Antal azokat a paneleket is megosztotta a résztvevőkkel, amelyekre a következő hetek kormányzati kommunikációja épült. Ezek a béke fontosságáról, a háborúból való kimaradásról, a fegyverszállítás elvetéséről szóltak. Rogán biztos volt abban, hogy ezeknek az üzeneteknek megvan a kellő támogatottsága, a kormányközeli kutatóintézetek ugyanis ezt mérték. 

Hiába volt ugyanis kétkedés az amerikai és brit előrejelzésekkel szemben, a kormány a biztonság kedvéért már az év eleje óta – ahogy elkezdtek terjedni a háborús veszélyről megjelenő hírek – 

megrendelt felméréseket arról, hogy mit gondolnak a választók egy esetleges konfliktusról.

A Budapesten dolgozó külföldi diplomaták a háború kitörése utáni napokban úgy észlelték, mintha megingott volna a kormány oroszbarátsága, de ez csak átmeneti volt. 

A Direkt36 számos részletet megtudott arról a március 21-i parlamenti tanácskozásról, amelyen Orbán a háborús helyzetet elemezte. 

Arról beszélt, hogy ez a konfliktus most arról szól, hogy az amerikaiak szeretnének visszatérni az egypólusú világrendhez, és ennek során nem érdekli őket Közép-Európa, nem érdekli őket Európa sem. Orbán úgy fogalmazott, hogy az amerikaiak azt akarják, hogy az EU-nak ne legyen semmilyen külpolitikai önállósága, és ne akarjon például külön megállapodásokat kötni Kínával. 

Hozzátette, hogy az amerikaiak le akarják választani Európát az olcsó orosz energiáról, így viszont az európai termékek ára magasabb lesz, és ezzel az Egyesült Államok versenyelőnybe kerül a globális piacokon.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#oroszország#orosz-ukrán háború#rogán antal

Címlapról ajánljuk