Belföld

Pertársaságot hoznak létre a kirúgott kölcseys tanárok

rtl.hurtl.hu

2022. október 18. 11:12

Még nem vettek fel helyettük újakat.

A következő napokban kerülhet a bíróságra a Kölcsey Gimnáziumból rendkívüli felmondással elbocsátott pedagógusok ügye, akik mellett az utóbbi hetekben több szolidaritási akció is zajlott. A Népszava szerint a tanárok nem egyenként, hanem pertársaságot alakítva indítanak munkaügyi pert.

Beadványuk hamarosan elkészül, a továbbiakról pedig a nemzeti ünnep után adnak tájékoztatást.

A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik, a civil jogvédő szervezet álláspontja szerint a tanárok rendkívüli felmentése aránytalan és igazságtalan lépés volt. Szerintük a tankerület döntése a diákok érdekével is szembemegy, mivel szinte lehetetlen pótolni a szaktanárokat. A lap információi szerint eddig nem is vettek fel helyettük senkit.

Törley Katalin arról beszélt, hogy hiányukat csoport-összevonásokkal, többletórák vállalásával oldják meg. Korábban Márki-Zay Péter mozgalma fejenként egymillió forintot ajánlott fel az öt kirúgott tanárnak, de ők azt nem fogadták el, inkább a Kölcsey alapítványának és a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapjának ajánlották fel a pénzt.

A Klebersberg Központ arról tájékoztatta az RTL Híradót, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt elbocsátott tanárán kívül másokat nem ért hasonló retorzió. A Pedagógusok Szakszervezete szerint azt érzik, hogy a tanárok elbocsátása csak olaj volt a tűzre, így most megvárják, amíg a tiltakozó akciók lecsendesednek.


Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Branstetter Sándor

#Belföld#kölcsey ferenc gimnázium#per#kirúgás#tiltakozás#tanársztrájk#tankerület

Címlapról ajánljuk