Belföld

Spiegel: Magyarország már pont olyan, mint Oroszország, csak még az erőszak hiányzik belőle

rtl.hurtl.hu

2022. október 16. 11:58

A német lap kommentárja szerint Orbán Viktor 2010 óta lépésről lépésre bontotta le a demokráciát.

Hogy a magyar miniszterelnök hétfőn nem állt ki sajtótájékoztatóra Berlinben Olaf Scholz kancellárral, azt mutatja, hogy már nemigen van közös mondandója uniós kollégáival – írta kommentárjában a német Spiegel szerzője a hvg.hu szemléje szerint.

Jan Puhl Kelet-Európa szakértő szerint Orbán Viktor 2010 óta fokról fokra lebontotta a demokráciát. Úgy véli, a kormányfő ideológiailag közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, főleg abban, hogy nem becsüli sokra a demokráciát. Mindketten úgy tüntetik fel, hogy szembeszállnak az értékek hanyatlásával. Szembeállítják a nemzetet a Nyugattal, ahol a melegek adják meg a hangot, és migránsok népesítik be az utcákat.

A német publicista szerint Magyarország jelenleg pont olyan, mint Oroszország, csak az erőszak nincs jelen benne.

Ugyanakkor Orbán elhallgatja, hogy országa mekkora hasznot húz a nyugati szövetségi rendszerből, az uniós milliárdokból. Mint ahogy azt is, hogy ő maga egytől egyig megszavazta az összes szankciós döntést. Erről azonban a hazai közvélemény nemigen értesül, mert a hatalom kézben tartja szinte az egész tömegtájékoztatást.

Mint annyian mások, valószínűleg Orbán is abból indult ki, hogy Putyin simán le tudja rohanni Ukrajnát, és ajánlatos jóban lenni ezzel az Oroszországgal. Egyébként is már jó ideje az EU-n kívül keres szövetségeseket, például Kínát, vagy Oroszországot. Mindkettő támogatását élvezve zavaró tényezőként lép fel Brüsszelben.

Puhl hozzátette, mindezek ellenére az Uniónak az az álláspontja, hogy Orbánt bent kell tartani a közös csónakban. Merthogy az újabb és újabb oroszellenes büntető lépéseket az összes tagállamnak meg kell szavaznia.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#Spiegel#orbán viktor#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk