Belföld

Három napig őrizetben tartotta a műlábú férfit a rendőrség, mert szerintük nem testi fogyatékos

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 15:45

Közlekedési szabálysértésért került rács mögé a sértett, akinek másfél millió forintos sérelemdíjat ítélt meg a bíróság.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős döntése szerint a rendőrségnek másfél millió forintos sérelemdíjat kell fizetnie annak a végtaghiányos férfinak, akit majdnem három teljes napon át tartottak fogva közlekedési szabálysértés elkövetése miatt – közölte pénteken a Magyar Helsinki Bizottság.

A civil szervezet szerint azonban a szabálysértési törvény feketén-fehéren tiltja, hogy fogyatékkal élő embereket szabálysértési őrizetben vagy elzárásban tartsanak.

A rendőrség azzal érvelt, hogy az alkalmazandó törvényi definíció szerint nem számít fogyatékosságnak, ha valakinek hiányzik ugyan a lába, de rendelkezik protézissel.

A lábprotézissel és mankóval élő Horváth Zoltán egy alkalommal két közlekedési szabálysértést követett el, mert az új, még nem teljesen bejáratott lábprotézisével akadtak gondok, és orvoshoz sietett. A rendőrök feltartoztatták, és Horváth azonnal el is ismerte a szabálysértést. Végig együttműködő volt, a szonda pedig már a helyszínen igazolta, hogy nem fogyasztott alkoholt. Ennek ellenére három napra szabálysértési őrizetbe helyezték.

Horváth Zoltán elmondása szerint amikor az őrizetben megvizsgálta egy orvos, mondta neki, hogy protéziscseréje miatt sebes a lába, így csak napi egy-két órán át tud közlekedni, hogy gyógyuljon.

Azt válaszolta, ne aggódjak, ez egy kis cella, minden közel van, tudok majd kapaszkodni. Visszakérdeztem, hogy ezt komolyan mondja? Azt mondta, igen, teljesen komolyan

– tette hozzá.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#magyar helsinki bizottság#láb#protézis#rendőrség#őrizet#szabálysértés

Címlapról ajánljuk