Belföld

Négy fideszes képviselőből lett tankerületi vezető, de többen is a párthoz köthetők

rtl.hurtl.hu

2022. október 13. 10:19

Jó néhány tankerületi igazgatóról pedig feltételezhető, hogy egy közszolgálati tisztviselőtől elvártnál gyengédebben éreznek a Fidesz iránt. 

A 444.hu nézte meg a Klebelsberg Központ által működtetett rendszer vezetőinek múltját. A központ az egész országot lefedi, hatvan tankerületi központ van hatvan igazgatóval. 

Mint írják: a tankerületi igazgatók önéletrajzát átnézve mindannyiuknál megvan a többéves, sokszor évtizedes szakmai tapasztalat, tehát nincs olyan, aki ne lett volna maga is tanító, tanár, iskolaigazgató vagy helyettes. 

  • Az egyedüli volt országgyűlési képviselő a most a karcagi tankerületet vezető Sági István, aki 2010 és 2014 között volt a parlament tagja. A rendszerváltás után három évig tanított a Tiszabői Általános Iskolában, majd húsz éven át Mezőhéken volt a Páldi János Általános Művelődési Központ Általános Iskola, Óvoda, Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója.
  • A Külső-pesti Tankerületi Központot vezető Rábel Krisztina a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz színeiben indult egy XX. kerületi választókerülteben, ahol alulmaradt ugyan, de kompenzációs listán mandátumot szerzett. Ő volt az, aki behívatta a Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatóját a hivatalába, hogy kézbesítsen 24 névre szóló levelet az iskola tanárainak.
  • Simon Tibor Salgótarján önkormányzati képviselője volt, 2016-ban időközi polgármester-választáson is indult a Fidesz színeiben, de alulmaradt, utána lett tankerületi igazgató. A salgótarjáni Gagarin Általános Iskolának tanára és igazgatója is volt, majd az összevont intézmények igazgatója lett.
  • Bognár László Pécs fideszes önkormányzati képviselője volt, majd a Szigetvári Tankerületi Központ igazgatója lett.

A lap szerint korabeli hírek alapján jó néhány tankerületi igazgatóról feltételezhető, hogy egy közszolgálati tisztviselőtől elvártnál gyengédebben éreznek a Fidesz iránt. 

  • Gruberné Kis-Pál Andrea (Siófoki Tankerület) soha nem volt politikus, de a 2002 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő Gruber Attila felesége. 
  • Fodor Gábor (Ceglédi Tankerület) 2015 tavaszán iskolaigazgatókat kért meg arra, hogy küldjenek diákokat a budapesti központi március 15-ei ünnepségekre.
  • A frissen nyugdíjba vonult Pappné Gyulai Katalin Nemzedékek Jövőjéért díjjal tüntette ki Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselőt, valamint az ő közreműködésével lett a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója egy 32 éve ott tanító, köztiszteletben álló, a diákönkormányzat, a szülők és a tantestület által egyhangúlag támogatott pedagógus helyett egy helyi fideszes önkormányzati képviselő.
  • Kovács Katalin Észak-pesti Tankerületének egyik iskolájában foglalkoztatták tovább azt a fideszes, az V. kerületi önkormányzat munkájában is részt vevő tanárt, aki 3 millió forintot költött el a gyerekek alapítványi pénzéből.
  • A 2022-es országgyűlési választás kampányában Teleki-Szávai Krisztina (Gyulai Tankerület) közös fotón szerepelt Kovács József helyi fideszes országgyűlési képviselőjelölttel, és az sem zavarta, hogy a fotón gyerekek is voltak.

Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Belföld#tankerület#pedagógusok#fidesz#tanár

Címlapról ajánljuk