Belföld

Levélégetés, flashmob és élőláncos demonstráció is lesz a pénteki országos pedagógussztrájkon

rtl.hurtl.hu

2022. október 13. 21:24

Nem teljesültek a tavalyi követelések, így a tanárok folytatják a tiltakozást. 

Október 14-én pénteken lesz egy éve, hogy a pedagógus-szakszervezetek megfogalmazták a sztrájkköveteléseiket a kormánynak, ám érdemi változás nem történt, így pénteken újabb országos pedagógussztrájk lesz – emlékeztet a Telex, ami össze is szedte, hogy hol milyen megmozdulások várhatók. 

Péntek reggel Budapesten flashmobbal indul a nap. 7:15-től a Közép-Budai Tankerület több iskolája a Széll Kálmán térre szervez megmozdulást. A lap úgy tudja, hogy az akció után páran ott maradnak a téren, ők 7:45-től 8:45-ig polgári engedetlenséggel állnak ki a jogaikért. Ezt összekötik azzal, hogy az utcán fogadóórát tartanak a járókelőknek, ahol bárkinek elmagyarázzák a munkabeszüntetésük lényegét.

  • Több tankerületnél a napokban megszokott élőláncos demonstrációk lesznek pénteken.
  • A Dél-Budai Tankerületnél „Kincskereső élőlánc” címen a Kincskereső iskolába járó gyerekek szülei szerveznek demonstrációt.
  • A Dél-Budai Tankerületnél 7:45-től a Budafoki Herman Ottó Általános Iskola alsó és felső tagozatának épületei között szeretnének élőláncot alkotni a szülők.
  • Csepelen az Eötvös Általános Iskolánál is lesz élőlánc péntek reggel, amit az Eötvös József Általános Iskolába járó gyerekek szülei szerveznek.
  • Dél-Pesten, Soroksáron „ezen a reggelen felsorakozunk a Városházától a Páneurópa Iskoláig, a Grassalkovich út páros oldalán, a járdán, a közúti forgalmat és a gyalogos közlekedést nem akadályozva” – olvasható az esemény Facebook-oldalán. 

Délután egy és három között a „Magyar Anyák” nevű civil összefogás képviselői Budapesten, a Deák téri evangélikus templom előtt rendhagyó aláírásgyűjtést szerveznek. Az eseményen részt vesz például Lengyel Tamás színész, Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója. Az aláírásgyűjtést segítik még a Szülői Hang, a Szülői Összefogás Közösség, a PDSZ és a Grund képviselői is.

Budapesten délután a legnagyobb esemény a „Diákok a Tanárokért” mozgalom tüntetése lesz, ami 16:30-kor kezdődik a Hősök terén. A vonulás 17:00-kor fog indulni, a végcél a Belügyminisztérium épülete lesz, ahol rövid performansz és beszéd után hivatalosan este hétkor véget ér a demonstráció. 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy párbeszéd helyett a tankerületek tanárokat fenyegetnek meg, ezért a Belügyminisztérium előtt elégetjük ezeket a megfélemlítő leveleket

– írták a szervezők. 

A fővárosi események mellett vidéken is tovább folytatódnak a megmozdulások – teszi hozzá a lap. 

Nyitókép: RTL

#Belföld#tanársztrájk#oktatás#flashmob#tüntetés#levélégetés#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk