Belföld

Térképen mutatjuk, mi minden zár be átmenetileg és végleg az energiaválság miatt Magyarországon

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. október 12. 11:28

Az önkormányzatok azért küzdenek, hogy az iskolákat, óvodákat ne kelljen bezárni, a vendéglátóhelyek számára a járvány után pedig óriási érvágást jelent a júliusban bejelentett rezsiemelés. És hol van még a vége.

Egyre sokasodnak azok az üzenetek, amelyekben vendéglátóhelyek, szállodák búcsúznak átmenetileg vagy örökre a vendégeiktől. Vannak olyan helyek, amelyek harminc, negyven év után zárnak be az elszálló energiaárak miatt – nem túlzás, hogy a tulajdonosaik egy egész élet munkáját búcsúztatják. 

De bajban vannak az önkormányzatok is, mert kézzel-lábbal kell küzdeniük azért, hogy a létfontosságú intézményeket, az idősotthonokat, iskolákat, óvodákat ne kelljen bezárni, és valahogy még a közszolgáltatásokra is jusson pénz. 

A kis- és nagyvárosok lakóinak élete a koronavírus-hullámok után ismét változik valamennyit, nem beszélve azokról, akiket dolgozóként érint egy-egy végleges vagy átmeneti bezárás, mint például a miskolci barlangfürdő 110 munkatársát: ugyan a fürdő csak határozatlan ideig szünetel, ennyi embernek már biztosan felmondanak. 

És persze, ha egy hagyományos fürdővárosban bezár egy fürdő, azt a helyi szállodák, apartmanok, éttermek és boltok is megérzik. 

Térképre raktuk, hogy július 13-a – a rezsicsökkentés részleges eltörlésének bejelentése – után hol várhatók bezárások: külön jelöltük a(z)

  • a már végleg bezárt 
  • az átmenetileg zárva tartó 
  • a hamarosan hosszabb szünetre vonuló
  • és a hamarosan végleg bezáró helyeket

a térképünket pedig mostantól folyamatosan frissítjük. Ebben ön is segíthet nekünk: ha rosszul tudunk valamit, vagy nem vettünk észre egy bezárást, írjon nekünk a szerkesztoseg@rtl.hu e-mail címen!


A térképen kizárólag azok a helyek szerepelnek, 

amelyek ténylegesen bezárnak (az elszálló energiaárakra hivatkozva),

így a rövidített nyitvatartással, de továbbra is üzemelő önkormányzati intézményeket, a karácsonyi díszkivilágítások elmaradását nem jelöltük, illetve szándékosan nem kerültek be például azok az éttermek sem, ahol a tulajdonosok, üzemeltetők ugyan elköszöntek a vendégeiktől, de továbbra is főznek, csupán a járványhullámok időszakához hasonlóan kizárólag elvitelre. 

Így fest jelenleg a budapesti térkép:


A térkép nem csak azt jelöli, hová ne induljunk el a fűtési szezonban: azt is jelöli, hogy bizonyos helyszíneken sokan, sokféle módon küzdöttek, de nem bírták tovább. 

A napokban a 39 éve nyitva tartó soproni szálló, a Lövér Hotel üzemeltetői köszöntek el a vendégeiktől, honlapjukon azt írták, a tőlük független külső körülmények kedvezőtlen alakulása végleg térdre kényszerítette őket, így szomorú kötelezettségüknek eleget téve tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy hosszú évek sikeres együttműködését követően közös megegyezéssel megszüntették a szállodára vonatkozó üzemeltetői/bérlői szerződésüket a tulajdonos Danubius Hotels és az bérlő/üzemeltető Bartha Hotel Kft. között „Nagy szomorúság ennyi értéket veszni látni” – írta Bartha Mária és Bartha György. 

Hasonlóan szívszorító volt a budapesti Pipipont zárásának bejelentése. A hely még csak három évvel ezelőtt nyílt – mondhatni a legrosszabbkor. 

Sok mindent túléltünk a nyitás óta, de a megemelkedett energia- és nyersanyagárakkal nem bírunk mi sem lépést tartani. Megkaptuk a végső döfést. Helytálltunk a csatában tisztességgel, de elestünk

– írták. 

Nyitókép: JamesYetMingAu-Photography / Getty Images

#Belföld#rezsicsökkentés-csökkentés#energiaválság#bezárás#önkormányzatok#intézmények#éttermek#hotel#vendéglátóhelyek#ma

Címlapról ajánljuk